Praznični kilogrami? Ne, hvala!

Tudi če imate jekleno samodisciplino, je praznični čas velika preizkušnja za marsikoga. Vemo pa, da odvečni kilogrami ne izginejo, takoj ko pospravimo okraske. Kako se jim izogniti?

1 Tehtajte se dvakrat na teden. Tako boste ostali na tekočem, kaj se dogaja z vašo telesno težo.

2 Dan začnite z vadbo. Naj bo to samo 15 minut raztezanja in vaj za moč, tako boste dobro spodbudili presnovo in zbudili telo. Kot je pokazala neka raziskava, naj bi se ljudje, ki zjutraj telovadijo, lažje uprli mamljivi praznični mizi, v primerjavi s tistimi, ki zjutraj niso aktivni.

3 Bodite izbirčni! To naj bo vaše vodilo, preden se zakadite k mizi in do konca naložite krožnik. Počasi preglejte vso ponudbo in se odločite samo za tiste jedi, ki so res vaše najljubše. In vzemite manjši krožnik.

4 Naučite se reči NE. To velja tudi za stresne položaje, s katerimi se spopadate v vsakdanjem življenju. Naslednjič ko vas bo v prometu razjezil počasen voznik, se ne razburjajte in ne začnite takoj trobiti, saj kot so prepričani strokovnjaki, mirnejši ljudje lažje zavrnejo tudi ‘pregrešno’ hrano.

5 Ne stradajte čez dan, da bi si lahko več privoščili zvečer. Izpuščanje obrokov bo samo spodbudilo vaš tek, in ko boste soočeni s kalorično hrano, se boste težje brzdali, kar hitro privede do prenajedanja. Lahko prihranite nekaj dodatnih kalorij za zvečer, toda čez dan kljub temu jejte normalne obroke, le da naj bodo ti sestavljeni pretežno iz zelenjave in sadja.

6 Več se gibajte. Preprost recept, ki preprosto – deluje. Če med prazniki pojeste več, se morate več gibati, da porabite dodatne zaužite kalorije. Lahko je samo 15 do 20 min, pa je veliko boljše kot nič. Npr. pri skakanju s kolebnico lahko v 15 min porabite tudi 190 kalorij.

7 Pozabite na hrano, ki je ostala od večerje, niti si je ne zavijajte za domov, ampak jo pustite pri gostiteljih. Kaj hitro se namreč zgodi, da vas premami polnočni prigrizek ali nezdrav in preveč kaloričen zajtrk.

8 Okrepite moč volje. Ko se vam zasvetijo oči ob pogledu na kos smetanove tortice, peciva in čokoladnih bombonov, se ustavite. Recite si: „Počasi. Samo malo počakam.“ Popijte kozarec mlačne vode, vrnite klice, preglejte e-pošto, pospravite pomito posodo, uredite si nohte, preberite časopis … Skratka, zamotite se tako, da ne boste nenehno mislili na slaščice. Resnično deluje.

9 Pijte metin čaj, saj ta po besedah strokovnjakov pomaga pomiriti mišice v predelu trebuha in zmanjšuje vetrove. Trebušne težave pomirja tudi kamilični čaj.

10 Jejte počasi in si za vsak grižljaj vzemite čas. Odložite pribor, sedite ravno in z očmi ne švigajte samo po polni mizi, temveč opazujte ljudi, s katerimi jeste. Vmes se ustavite in poklepetajte. Nevede boste pojedli manj, občutek sitosti pa bo prišel prej.