Prihod novega družinskega člana pri bodočih starših (in tudi parih, ki so že starši), poraja veliko vprašanj: kako izgleda porod, kako se nanj pripraviti, kako lahko partner sodeluje, da bo v podporo svoji partnerki … Zato je zelo priporočljivo obiskati kakšno delavnico, kjer vam bodo odgovorili na vse dileme in vaju s partnerjem pripravili na ta dan, ki mnogim predstavlja veliko uganko.

Izidora Vesenjak Dinevski izvaja sklope različnih delavnic za bodoče starše, kjer se med drugim posebej posveča pripravi partnerja in njegovi podpori pri porodu. Po nekajmesečnem premoru v živo, se delavnice poleg spleta, ponovno izvajajo tudi v Sončni vili.

Z Izidoro se je pogovarjala: Mateja P. Kristanič

Kaj se partnerja naučita na delavnici Partnerjeva podpora pri porodu?

»Dobro je, da so partnerji, ki so v vlogi spremljevalca na porodu prvič, nanj dobro pripravljeni. Sicer imajo neko predstavo, a v večini primerov bolj tisto filmsko. Predstavljajo si, kar vidijo po televiziji, kar pa je daleč od resničnosti. Nastaja »filmska škoda«. Resnično si želim, da bi kak režiser prišel v živo pogledati, kako porod dejansko izgleda. V filmih je porod predstavljen kot neka muka, vedno je prisotno kričanje, agonija, otrok se rodi s kričanjem … V resnici pa ni tako. A v sebi nosimo podobo, ki smo jo nekje videli. V Sončni vili želimo partnerja pripraviti in mu dati to znanje, ki ga imam jaz: o masaži, o akupresurnih točkah, kje naj partnerko masirajo, kako jo naj vzpodbujajo, kako naj komunicirajo z zdravstvenim osebjem, česa naj ne rečejo med porodom, da ohranijo pozitivno vzdušje, da vedo, kaj je tista njihova naloga, da gredo okrepljeni. Ko ima moški vizijo, kako lahko pomaga, da je lahko aktiven, se lahko zelo dobro odreže.«

Dobro je, da so partnerji, ki so v vlogi spremljevalca na porodu prvič, nanj dobro pripravljeni. Sicer imajo neko predstavo, a v večini primerov bolj tisto filmsko.

Se na delavnicah dotaknete tudi pomembnosti dojenja?

»Na delavnici Partnerjeva podpora pri porodu se dojenja seveda dotaknemo. Dandanes ženske žal nimajo takšne podpore pri dojenju, kot bi si jo želele. Če nimamo podpore od mame, babic…, je zagotovo veliko težje. Zato nam je tako pomembna partnerjeva podpora tudi na tem področju. Če sveže pečen ati podpira in verjame v svojo partnerko, da je zmožna nahraniti njunega dojenčka in da ima optimalno in idealno hrano zanj, potem ima doječi par večje možnosti za uspešno speljano dojenje. Pomoč pa lahko dobijo tudi v Sončni vili, v smislu individualne obravnave. Ozaveščene mamice pišejo novo zgodovino in slišati vse o dojenju na triurni delavnici naenkrat, je premalo. Zato veliko o tej temi govorimo tudi na vadbi za nosečnice. Tako lahko nosečnica ponotranji vso znanje in izkušnje, ki se jih dotaknemo skozi konkretne primere. Potrebnega je malenkost več časa za ozaveščenost pri dojenju. Porod traja nekaj ur, mine, dojenje pa traja nekaj mesecev in tukaj vidim, da ženske pričakujejo, da bo dojenje steklo kar samo od sebe.

Ko ima moški vizijo, kako lahko pomaga, da je lahko aktiven, se lahko zelo dobro odreže.

Zdravstveni delavci, ki delajo z doječimi mamicami pravijo, da ena od desetih nima težav, ostale se pa srečujejo z manjšimi ali večjimi. Zelo mi je žal, če zaradi manjše težave prenehajo z dojenjem. Informacij je na voljo ogromno, a se pogosto doječe mame v tistem trenutku ne znajdejo. Če bodo pa prej seznanjene, bodo bolj verjele vase. Ne bodo se prestrašile in bodo težave znale premostiti, oziroma hitreje poiskati pomoč.

90 % mamic potrebuje samo potrditev, da delajo dobro. Takšne me pokličejo in s pogovorom hitro najdemo rešitev. Nekatere pa potrebujejo širšo obravnavo. S tistimi se srečamo v Sončni vili oz. jih obiščemo na domu in jim skupaj z višjo medicinsko sestro nudimo pomoč ali jih napotimo do dr. Golobove po še strokovnejše znanje.«

V Sončni vili želimo partnerja pripraviti in mu dati to znanje, ki ga imam jaz.

Kaj pa počnete na gibalno razvojnih uricah in kdaj bi jih naj dojenčki pričeli obiskovati?

»Optimalna pot bi bila, če bi bila mama in otrok najprej kak mesec doma. Mamica si mora odpočiti od poroda, vzpostaviti dojenje, oba se morata spoznati. V tem času jima najbolj koristijo dotiki, stik koža na kožo in učenje masaže dojenčka, katere tečaj nudimo tudi v Sončni vili. Blagodejni dotik je zelo pomemben za oba, saj je to zelo kvaliteten čas – ena na ena. Ko se starš nauči masirati, lahko masira otroka, dokler otrok to dovoli, tudi do pubertete.

Od 4. tedna otrokove starosti sledijo gibalno razvojne urice, ki se jih lahko mamice/atiji z dojenčkom udeležijo individualno ali v manjših skupinah oz. preko Zoom-a. »Kobacajčki« pa sprejemajo tudi izzive poligona, tunelov in raznih ovir, ki jih na uricah postavljamo in so primerne njihovi stopnji razvoja. Gibalno razvojne urice so dobro strokovno podkovane, saj smo se za pripravo na njih udeležili različnih izobraževanj. Za otroka je zelo pomembno, da je na tleh, da je na nedrseči podlagi, da se lahko giba. Pomembno je, da gre postopoma čez vse faze, da ga ne silimo v nekaj, česar ne zmore, da sledimo njegovemu razvoju. Ko delamo v »starejših« skupinah, je zelo zanimivo opazovati interakcijo med otroki. Med seboj se spoznajo, zapomnijo si različne mamice, razvijejo se prva mala prijateljstva in s tem krepimo socialne interakcije, kar se dandanes kaže kot izredno pomembno, ko smo vedno bolj izolirani.  Kar je dobra odskočna deska tudi za vrtec.«

Kaj pa je naslednji korak za otroka, po razvojno gibalnih uricah?

»Mlada družinica lahko nadaljuje s programom Fit malček, ki je namenjen staršem in otrokom v starosti od prvega do drugega leta starosti. Ti otroci se velikokrat poznajo že iz prejšnjih programov in se v sproščenem vzdušju ob petju otroških pesmic, raznih igrah, bibarijah, prstnih igricah, gibalnih aktivnostih, spoznavanju različnih barv, živalskega sveta, oblik, zanimivih predmetov in osvajanju spretnosti na poligonu, družijo kot ena velika družina.
Sledi Mini joga, ki jo obiskujejo otroci od 2. do 3. leta. Pridejo seveda z enim od staršev. Pri jogi uporabljajo različna glasbila in se skozi gibanje, oponašanje različnih živali preko zgodbe, pravljice,  spoznavajo z jogijskimi položaji.”

Ozaveščene mamice pišejo novo zgodovino.

“V Sončni vili želimo biti dobra in strokovna pomoč za novo nastajajočo družinico, skozi nosečnost, dojenje, porod in starševstvo ter podpora kakovosti življenja nasploh. Vključili smo tudi mnoge strokovnjake iz različnih področij zdravstva ter širokega nabora metod za osebno rast, odprave stresa, čuječnosti ipd.«