Medtem ko se spretno izogibate slaščicam, morda pozabljate na skriti sladkor v živilih, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Sadni jogurt

Jogurt je zdravo živilo, bogato z beljakovinami in kalcijem, ampak v sadni verziji ima tudi veliko sladkorja: v enem lončku se lahko skriva tudi 20 g sladkorja, kar je enako štirim paketkom, ki jih dobite ob kavi. Tudi pri navadnem jogurtu bodite previdni in preverite vsebnost sladkorjev. Zato morda raje izberite sirotko ali kefir.

Smutiji

Sadno-zelenjavni napitki, ki jih imate tako radi, so resda zdravi in dobri za vas, a so lahko tudi polni sladkorja. Če vanje daste več sladkega in kaloričnega sadja (banane, mango, grozdje, kaki …) in manj zelenjave ter jih povrhu še sladkate z medom ali drugim sladilom, z enim smutijem zaužijete ogromno sladkorja. Pripravite jih z več zelenjave in manj sadja, od tega izberite več agrumov.

Nutricisti tudi opozarjajo, da je smuti obrok, ne pijača, zato lahko nadomestijo večerjo ali katero malico, prav tako pa priporočajo, da jih uživate z žličko.

Kosmiči za zajtrk

Si ne predstavljate zajtrka brez najljubših kosmičev? Ali ste kdaj sploh preverili, koliko sladkorja vsebujejo? Tudi če so polnozrnati, z oreščki ali katerim drugim zdravim dodatkom, lahko vsebujejo veliko dodanega sladkorja, kar jim izboljša okus. Izberite navadne ovsene kosmiče in jim sami dodajte lešnike in orehe.

Kava 3 v 1

Ko vam na delovnem mestu začenja zmanjkovati energije, je zelo priročno, da vas v predalu čaka paketek kavice, ki vsebuje že mleko v prahu, da lahko samo zavrete vodo in napitek je pripravljen. A če želite shujšati in se izogibate sladkorju, to morda ni najboljša izbira, saj se v enem paketku skriva veliko sladkorja in samo z eno skodelico zaužijete kar 60 kalorij.

Če postajate zaspani, si raje privoščite skodelico zelenega čaja in pojejte za manjšo pest orehov ali si vzemite pet minut za hiter sprehod, da se prezračite.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

TUKAJ preverite še, zakaj bi morali v svoj jedilnik vključiti peteršilj!

Write A Comment