Jesen nas poleg pisanih barv razveseli tudi s kostanjem, ki je izjemno hranljivo živilo, ponuja pa tudi številne možnosti v kulinariki.

Vitamini in minerali

Kostanj je bogat z vitamini iz skupine B, zlasti B6, vitaminom C in A. Vsebuje tudi veliko kalija, fosforja, folne kisline, zaradi visoke ogljikovih hidratov, posebno vsebnosti škroba (vsebuje ga okrog 45 odstotkov), pa ga uvrščamo med energijsko bogata živila. Maščob skoraj ni, okrog 6 odstotkov pa je beljakovin. S 100 g pečenega kostanja boste zaužili okrog 250 kalorij, kuhani pa jih ima malce manj: 100 g okrog 170.

Zaradi svoje sestave in prehranske vrednosti je kostanj zelo primerno živilo predvsem za športnike in druge, ki so izpostavljeni večjim telesnih naporom, saj telo oskrbi z obilo (zdrave) energije.

Za zdravje

V zdravilstvu najpogosteje uporabljajo poparke in obkladke iz kostanjevih listov, ki pomagajo blažiti simptome bronhitisa in umirjajo napade oslovskega kašlja, torej pri zdravljenju težav z dihali, priporočajo pa jih tudi pri želodčnih težavah.

Pri težavah z dihali je odličen tudi kostanjev med, ki ga lahko dobite pri lokalnih čebelarjih. Znana je njegova temnejša barva in bolj grenak okus, od vseh vrst medu pa vsebuje največ cvetnega prahu, kar mu daje še večjo zdravilno vrednost.

V kulinariki

V kuhinji lahko kostanj uživamo samostojno, kuhanega in pečenega, ali v obliki moke, pireja. Obstaja tudi obilo receptov, kako ga pripraviti, od juh, glavnih jedi do sladic.

Nabiranje kostanja je tudi odlična rekreacija, povrhu pa prosti čas preživite zunaj na svežem zraku in tako še več naredite za svoje telo. Povabite še družino, prijatelje in iz tega naredite družabni dogodek.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

TO SO ŽIVILA, ki jih je priporočljivo uživati jeseni!

Write A Comment