V sredo, 5. 4. 2023 se je v Hotelu Maribor v Mariboru, odvilo druženje članic mreže ONA VE.
Mreža ONA VE je Združenje za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja. Ustanoviteljice so mag. Marta Kos, Mateja Malnar Štembal, dr. Nataša Pirc Musar in dr. Emilija Stojmenova Duh. Gre za prostovoljno združenje fizičnih oseb, ki povezuje strokovnjakinje z različnih področij, in promoviranje njihovega znanja na način, da bodo v družbi bolj prepoznavne.
Fotografije: Marko Pigac

Letošnje pomladansko druženje, je bilo na pobudo onavejk, Mateje P. Kristanič, Katje Janko Puh in Bojane Kovačič Zemljič, prvič izvedeno v Mariboru. Članice mreže, kakor tiste, ki bodo morda še to postale, so se družile v sredo, 5. 4. 2023, v Hotelu Maribor.

Tematika in zelena nit dogodka je bila trajnost.

Trajnost kot način gledanja na svet in naše mesto v njem. Trajnost kot obzirnost do drugega in drugih.

S tem zavedanjem so Mateja P. Kristanič, lastnica marketinške agencije Agencije VIBE, ki je pripravila tudi idejno zasnovo in scenarij za dogodek, ter s pomočjo soorganizatork, Katje Janko Puh in Bojane Kovačič Zemljič, oblikovalke nakita E2RD, izvedle ONA VE dogodek.

Od leve proti desni: Bojana Kovačič Zemljič, Mateja P. Kristanič, Katja Janko Puh

Okoli 60 poslušalk v dvorani Hotela Maribor, je pozdravila predsednica združenja ONA VE, Marta Kos, predstavitev koncepta trajnostne prenove Hotela Maribor pa je v uvodu predstavila Katja Arsenovič, direktorica Rožmarin Hospitality Group.

Uvodni pozdrav Marte Kos, predsednice združenja ONA VE.
Katja Arsenovič, direktorica Hospitality Groupa je predstavila trajnostni koncept Hotela Maribor.

Osrednji motiv druženja je bila okrogla miza, na kateri so dr. Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, mag. Darja Figelj, direktorica podjetja Interzero, Bojana Kovačič Zemljič, oblikovalka nakita E2RD in Klementina Tement, krajinska arhitektka iz družinskega podjetja Vrtnarstvo Tement, združile strokovne poglede in pristope, prevetrile sveže ideje in statistiko ter predstavile pomen etične odgovornosti slehernega posameznika za oblikovanje prihodnosti.

Darilca za govorke je podarilo Vrtnarstvo Tement in E2RD.

Trajnost moramo razumeti kot nekaj dinamičnega, saj je odvisna od prepleta naravnih, družbenih in gospodarskih okoliščin, te pa se nenehno spreminjajo.

Omizje je spretno moderirala Katja Janko Puh, ki je na začetku omizja postavila pomenljivo vprašanje: »Kaj je trajnost? Je to nekaj, k čemur moramo stremeti? Je to nekaj, o čemer sanjamo?”, na katerega je za iztočnico že tudi sama odgovorila: “Ne, trajnost je to, kar moramo živeti in nekaj, kar zapuščamo.”

Govorke na okrogli mizi na temo trajnost (od leve proti desni): mag. Darja Figelj, direktorica podjetja Interzero, Bojana Kovačič Zemljič, oblikovalka nakita E2RD, moderatorka Katja Janko Puh, Klementina Tement, krajinska arhitektka iz družinskega podjetja Vrtnarstvo Tement, dr. Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka na Ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Po omizju je sledil kulturni del večera, katerega gostja je bila sopranistka Elvira Hasanagić, obogatila pa ga je tudi Bojana Kovačič Zemljič, z razstavo nakita E2RD.

Razstava nakita E2RD.
Trio Elvire Hasanagić

Sproščeno druženje ob dobrotah, ki so jih pripravili v Hotelu Maribor, ob Marof vinih in izbrani penini Vina Sanabor ter ogled Hotela Maribor, se je razživelo do poznega večera. In morda postane tudi tradicionalno, v Mariboru.

Dobrodošlica s penino Pallidia, Vina Sanabor.
Skrbno pripravljene dobrote Hotela Maribor.
Druženje Onavejk.
Klementina Tement, krajinska arhitektka in vodja Vrtnarije Tement in Vida Tement, lastnica vinskega bara LeVino in vinarka, sta nazdravili z vinom Marof.

Dogodek so podprla podjetja: Lumar, Vina Sanabor, Marof vina, Vrtnarstvo Tement, ki je vsem prisotnim poklonilo v dar trajnice, Agencija VIBE in Hotel Maribor.

Da si olajšamo pristop k trajnostnemu načinu življenja, se moremo  najprej “pomiriti” in sprejeti, da za našo  svetlejšo prihodnost ne rabimo zamrzniti nekega stanja, ki ga živimo že leta, in v trenutku zavreči vse svoje navade. Živeti trajnostno je proces in zavedanje, da z majhnimi ter premišljenimi koraki izboljšujemo vsakdan.

Trajnost ostaja visok, nedosegljiv cilj – hkrati pa edini kažipot v prihodnost.