Velikokrat se nam zgodi, da imamo slab dan in svojo jezo stresamo na ljudi, ki so nam blizu. V resnici nas ne moti ‘narobe postavljen kozarec’, ampak težave izvirajo drugje.

V službi imate preveč obveznosti, doma vas čaka kup neopranega perila, umazana kuhinja … Ob vseh naporih, s katerimi se spopadate, ni čudno, da vas lahko iztiri tudi najmanjša stvar.

Podnapisi

Za trenutno jezo se vzroki velikokrat skrivajo drugje. Ste se že kdaj razjezili na otroke, ker so prevrnili kozarec, čeprav ste bili pravzaprav jezni zaradi neprijetne situacije v službi, otroci pa so bili samo sprožilec in ‘ventil’ za izbruh slabe volje?

Preden se naslednjič razjezite, premislite, kaj vas v resnici vznemirja. Tako se boste lažje umirili in ne boste izkoriščali najbližjih za lajšanje jeze.

Globoko vdihnite

Ko boste naslednjič prišli utrujeni domov in se boste zalotili, da vas neznansko motijo partnerjeve nogavice, ki ležijo na tleh, se ustavite in globoko vdihnite. Ne začnite se takoj razburjati, saj s tem ne škodite samo dobrim odnosom, ampak predvsem – sebi. Ko boste pomirjeni, se z njim pogovorite o pospravljanju.

Uprite se stresu

Vse to so stresni položaji, ki slabo vplivajo na zdravje in splošno počutje. Ne le da z nejevoljo ne boste rešili izvornih težav, ki vas dejansko pestijo, temveč boste ustvarili nove zaradi (neupravičenega) razburjanja.

Vzemite si deset minut zase in jih preživite v miru in tišini. Zaprite oči in se osredotočite samo na dihanje. Ali pa pojdite na sprehod, tek ali katero drugo rekreacijo, ki vam bo pomagala zbistriti misli.