Vsi si umivamo lase, toda to ne pomeni, da morda pri tem ne delamo začetniških napak. Preberite, kako do zdravih in sijočih las!

Česanje pred umivanjem

Veliko ljudi si lase razčeše šele po umivanju, a predvsem pri dolgih laseh je pomembno, da to storite pred umivanjem in tako preprečite morebitne hujše vozle ter na grobo odstranite ostanke izdelkov za oblikovanje pričeske.

Pravi šampon

Šampon izberite glede na tip las – mastni, suhi, krhki, tanki, proti prhljaju … V kolikor niste povsem prepričani, kaj izbrati, se o tem posvetujte s svojim frizerjem. Ta vam bo tudi priporočil pravilno nego z maskami in drugimi tretmaji glede na tip vaših las.

S šamponom ne pretiravajte – za kratke do srednje dolge lase ga je dovolj že za velikost lešnika, pri dolgih pa ga po potrebi postopoma dodajajte. Z nežnimi gibi ga enakomerno razporedite po lasišču s celotno površino prstov, enkrat na teden pa lasišču privoščite močnejšo masažo z blazinicami prstov.

Izpiranje

Voda naj bo mlačna do hladna, kajti pretopla lahko poškoduje lase – še posebno če jih sušite s sušilnikom in ne naravno, saj so takrat še posebno obremenjeni. Šampon dobro izperite, da so lasje popolnoma čisti.

Balzam in maske

Po šamponiranju uporabite tudi balzam, ki na laseh naredi tanek film in jih tako zaščiti ter jim podari zapeljiv lesk. Enkrat na teden jim privoščite posebno razvajanje z masko, ki jo kupite ali naredite sami doma.

Ze nego suhih in krhkih las preizkusite arganovo olje. Dve kapljici do tri segrejte med prsti in jih nanesite na konice mokrih las, te pa potem posušite kot običajno.

Sušenje

Po umivanju lase samo ovijte v brisačo, ki bo popivnala odvečno vlago. Nikar jih ne frotirajte, saj jih boste tako prej poškodovali – ko so mokri, so namreč bolj občutljivi. Prav tako bodite previdni in nežni, ko jih češete, da jih ne ‘potrgate’.

Kako pogosto

Kolikokrat na teden naj bi umivali lase, je odvisno od vsakega posameznika, tipov las in življenjskega sloga. Sicer pa na splošno velja, da če želite doseči najboljše rezultate, jih umijte na dva do tri dni, v kolikor imate suho lasišče pa na štiri do pet dni.

Write A Comment