Z rutino si sicer res olajšamo življenje, v smislu, da prihranimo čas in v možganih pustimo prostor za druge informacije, vendar jih je dobro tudi presenetiti z nečim novim.

Kako ste danes prišli na delovno mesto? Ste opazili odpadlo raznobarvno listje, sončni vzhod in oranžno nebo? Ljudje se sčasoma na pamet naučijo pot do službe in pogosto med vožnjo ali hojo ne opazijo podrobnosti v okolici, ampak pridejo na delovno mesto ‘avtomatsko’, kot pravimo.

Rutina je sestavni del vsakdanjika in je tudi dobra za lažje organiziranje življenja. Vendar psihologi menijo, da se možgani zaradi nje radi polenijo, zato jih moramo ves čas izzivati. Prav zato priporočajo, da vsake toliko časa prekinete rutino in preizkusite kaj novega.

Vsakdanja opravila

Izberite kdaj drugo pot do delovnega mesta in obiščite drugo trgovino, ko se odpravite po hrano, kot običajno, tako boste zaposlili možgane z odkrivanjem nečesa drugačnega.

Pri kuhanju izberite nov recept ali preizkusite za vas nevsakdanja živila. Morda spremenite postopek priprave sicer znane jedi ali drugače kot po navadi začinite solato. Brbončice in možgani vam bodo hvaležni!

Telovadba

Tudi pri telovadbi se kaj hitro ujamemo v rutino ponavljajočih se vaj in športov. Strokovnjaki za fitnes prav tako priporočajo, da prekinete rutino in preizkusite nove vaje, vadbe. Kombinirajte tek in pilates, aerobiko in vaje za moč, sprehod s trebušnjaki, plavanje s hojo po stopnicah … Mišice si namreč dobro zapomnijo ponavljajoče se gibe, in ko se jih navadijo, ne delajo več tako močno kot na začetku. Presenetite jih z novimi vajami, zaradi česar bodo bolj delale in porabile več kalorij.

TUKAJ si preberite še, katerih 5 navad ne sodi v posteljo.