Slovenska obala nam ponuja kopico različnih možnosti za razgibane družinske izlete, na katere se lahko podate z avtomobilom, peš in s kolesi. Sicer že med zimskimi počitnicami, je del ekipe vibe247, z družino raziskoval slovensko obalo – in to s kolesi.

Na dvodnevno kratkoturno kolesarjenje smo se podali dva odrasla, dva otroka v starosti šest in deset let, ter enoletni kuža, ki se je z nami vozil v prikolici za kužke.

Cockapoo Olie na vožnji po obali.

Naša pot se je pričela pri Boutique Hotelu Portorose, kjer smo tudi bili nameščeni. Prva točka prvega dne so bile Sečoveljske soline. Do njih smo od hotela, kolesarili mimo Marine Portorož, nato pa vseskozi ob obali, po kolesarski stezi do solin.

Boutique Hotel Portorose v jutranji svetlobi.

Soline sicer lahko obiščete ali peš ali s kolesi, a ker so naravni park, v katerem gnezdi in živi veliko ptic, kužki nimajo dovoljenja za sprehod po njih. Zato smo kolesa za nekaj minut postavili na stran in uživali v lepotah, ki jih je ustvarilo morje. Soline so čudovite ob vsakem letnem času, tokrat smo jih obiskali prvi marčevski dan.

V Marini smo opazili prekrasno Elan E6.

Ker je bila pot do solin nezahtevna in odmaknjena od glavne ceste, smo se ob vračanju do Portoroža, odločili kar za isto, ki vodi tudi mimo fitnesa na prostem – fitnes Urške Žolnir. Aktivna vadba in postanek, ki nam je vzel dobro uro.

Nato pa ponovno mimo Boutique Hotela Portorose, sledil je rahel vzpon in naravnost v tunel Valeta, ki je ostanek nekdanje železniške proge Trst – Poreč, do Strunjana.

Tunel je kamnit, dolg 550 metrov, osvetljen in je del sprehajalno-kolesarske poti Parenzana, Pot zdravja in prijateljstva. Vsekakor velika atrakcija in motivacija za otroke.

Tunel Valeta, dolg 550 m.

Po prečkanju glavne ceste Portorož-Strunjan, pot vodi naravnost v strunjanske soline, ki so del Krajinskega parka Strunjan. Tudi tukaj smo bili deležni ogromnega števila ptic, in tudi tukaj naš kuža ni zapuščal svojega prevoznega sredstva.

V solinah se v morje izliva Strunjanska reka, ob kateri so ravno v času našega obiska, gnezdili labodi grbci.

Čudovit pogled preko solin vse do Pirana.
Labodi grbci v Strunjanskih solinah.

Kljub sončni vremenski napovedi, je veter iz morja pripihal črne oblake in z njimi hladen dež. Zato smo spremenili smer vrnitve in se ponovno podali po bližnjici skozi tunel, nazaj v Portorož.

Ta dan smo prevozili 10 km, vseskozi precej panoramska vožnja, primerna za šestletnika in voziček s psom.

Zaradi uživanja in počitka v naravi, je kolesarski izlet trajal 4 ure, sicer bi pa nam samo kolesarjenje, brez prestanka predstavljalo izziv, dolg dobro uro.

Za večerne gurmanske užitke smo izbrali Gostilno mama Marička, kjer smo bili navdušeni nad lokalnim menijem, odlično pripravljenimi krožniki in pristno gostljubnostjo.

Naša baza za počitek je bil Boutique Hotel Portorose, kjer smo bivali v standardni suiti s pogledom na morje.  Zelo konfortna za 4 osebe in še kuža je dobil svojo posteljo.

V hotelu je na voljo odlična kozmetika Oro.
Olie pred “rentano” posteljo.
Jutro skozi hotelsko okno.

Naslednje jutru smo se po odličnem zajtrku ponovno odpravili na kolesa, tokrat pa kar po kolesarski stezi ob obali do Pirana in po odličnem kosilu v Bottega dei Sapori na Tartinijevem trgu, ponovno nazaj. Prevozili smo ponovno 10 km, zelo ravninskih in sproščujočih.

Krasna arhitektura v Boutique Hotel Portorose.
Tile starodobniki so čakali v hotelski garaži, pripravljeni za vožnjo po Portorožu.
Boutique Hotel Portorose je kot majhen muzej starodobnih motorjev.
Malo smo tudi pozirali v hotelskem lobiju.

Če še nimate ideje, kako izkoristiti prvomajske počitnice, priporočamo kolesarski družinski izlet po obali še pred poletno vročino.