27-letni Mariborčanki Lari Kamnik je uspelo to, o čemer sanja vsak, ki se odloči postati ‘travel bloger’ …

Skupaj s fantom Urošem odkrivata svet, ob tem pa jima ni več potrebno opravljati še dodatnega klasičnega poklica, ki bi jima zagotavljal preživetje. Obiskala sta že več kot 40 držav, vsak dan pa prejmeta kar 10 ponudb za delo.

Burma (foto: @your_passport, instagram).

Na instagramu imate že več kot 100 tisoč sledilcev, kar je za Slovenko res neverjeten uspeh. Kako vam je uspelo?
Hvala za kompliment! Uspelo mi je z ogromno želje, motivacije, volje, vztrajnosti, samoučenjem in s pomočjo mojega partnerja Uroša, s katerim skupaj potujeva in vodiva oba Instagram profila – @your_passport in @your_passage. Najin cilj je inspirirati ljudi s fotografijo, ki jo ustvarjava. Z veliko ljubeznijo do popotništva se trudiva ‘praznovati’ in prikazati naš svet drugim in v njih vzbuditi pozitivna čustva, ko (po)gledajo najino delo.

Mehika (foto: @your_passport, instagram).

Kaj ste počeli pred bloganjem in kako to, da ste se sploh odločili za poklic ‘travel blogerke’? Obstaja za ta poklic sploh slovenski izraz? 
Pred Instagramom sem opravljala poklic novinarke na RTV Slovenija, nato pa odšla v Emirate, kjer sem delala kot stevardesa. Z Instagramom sem začela kot s hobijem, ker pa mi je bila od nekdaj želja potovati in v tej smeri ustvarjati ter graditi svojo kariero, sva s fantom kaj kmalu odkrila potencial Instagrama in družbenih medijev ter se v tem tudi sama preizkusila. Slovenskega izraza najbrž ni, nekateri temu pravijo “vplivnež”, a sama tega izraza na maram preveč. Morda bi mi lahko rekli “digitalni nomad”, glede na to, da delam v digitalnih medijih in da sem lokacijsko neodvisna (smeh).

Filipini (foto: @your_passport, instagram).

Na instagramu je vaše življenje videti popolno. Je tudi v resnici tako? S kakšnimi težavami se denimo s partnerjem srečujeta pri poslu?
Trenutno je moja največja težava, kako odgovoriti na vsa elektronsk sporočila. Dobivava ogromno sporočil in kmalu bova oba s fantom v aktivnem iskanju osebne asistentke, da nama pomaga ločiti zrno od plevela. Še ena vsakdanja ‘težava’, s katero se učiva spopadati, je, kako se odklopiti od telefona, računalnika, interneta … Dela je neskončno veliko in ker sva za vse sama, se le-to nikoli ne konča. Vodenje uspešnega Instagrama in bloga je enako vodenju svoje lastne revije, a brez pomoči. Pomeni biti lastnik, urednik, lektor, pisec, fotograf, marketinška ekipa, grafični oblikovalec, piarovec, financer, tajnik, računovodja in še bi lahko naštevala. Življenje je videti popolno, tako je. Potrebno pa se je zavedati, da za tem stoji veliko trdega dela in vloženega časa, a za naju to predstavlja veselje. Vsak dan se učiva o različnih kulturah, ljudeh, mogočnosti narave, fotografiji, o tem, kar je pomembno v življenju. Ker to oba počneva zelo strastno, ni lepšega.

Grčija (foto: @your_passport, instagram).

Kaj je po vašem mnenju recept za uspeh na instagramu? So dovolj lepe fotografije?
Lepe fotografije so ključ do uspeha, seveda pa to ni vse. Enostavnega recepta žal ni, ker bi bilo prelahko. Predpogoj je kreativno ustvarjanje, ob tem pa je pomembno, da najdeš svoj glas, ostaneš zvest sebi, nudiš nekaj več, si v svoji stroki “perfekcionist”, vlagaš v to ogromno časa … Pravzaprav je tako kot v vsaki službi, v kateri želiš uspeti.

Dubaj (foto: @your_passport, instagram).
Za takšnimi fotografijami se najbrž skriva tudi veliko tehničnega znanja. Na kak način ste ga pridobili?

Še vedno je veliko prostora za učenje in nadgrajevanje znanja in tudi vedno bo. Vse, kar znam, sem se naučila sama, s pomočjo Googla in Youtuba.

Katere vse države ste že obiskali in katera je na vas naredila največji vtis?
Če bi sedaj naštevala, bi bilo to že čez 40 držav. Kulturno me je najbolj navdušila Burma, Grčija po fotogeničnosti, Indonezija in Šri Lanka, kar se tiče narave, gotovo pa nikoli ne bom pozabila Kapadokije (Turčije).

Turčija (foto: @your_passport, instagram).

Se vam zdi, da smo Slovenci postali bolj odprti za potovanja, ali še vedno v veliki meri prisegamo na sosednjo Hrvaško? Zakaj menite, da je temu tako?

Po večini mislim, da se mladina vedno bolj zaveda svetovne odprtosti in vseh priložnosti. Ne samo turističnih, temveč tudi službenih. Za starejše seveda to precej težje trdim, v glavnem pa postajamo vedno bolj željni tujega, saj je le-to tudi vedno bolj dostopno in ugodnejše.

Če ni skrivnost, se preživljata samo s potovanji oziroma bloganjem in vloganjem? 
Tako je, Instagram je trenutno najin glavni in edini vir dohodka.

Italija (foto: @your_passport, instagram).

Po kolikšnem času je to postala vaša edina služba – bi morda spregovorili tudi o okvirnem zaslužku?
S fantom sva v tem poslu dobro leto. Ker sem imela ogromno prihrankov od bivše službe v Emiratih, sem si po povratku v Slovenijo lahko privoščila, da si vzamem eno leto na “off” in počnem, kar želim. Glede tega so bili večinoma vsi zelo skeptični, razen Uroša, ki je v najin uspeh še bolj verjel kot jaz. To naju izredno veseli in sva tudi zelo hitro dokazala svoj potencial in ‘utišala’ vse dvome (smeh). O zaslužku pa javno ne bi želela razpravljati.

S kom vse poslovno sodelujeta?
Klienti se menjujejo, z nekaterimi imava dogovorjeno dolgoročno sodelovanje, če pa omenim le-nekatere večje projekte, pa so le-ti bili z Air Canado, Renaultom, Mercedesom, Lamborghinijem, Ritz Carltonom, Jumeirah Group, Cluse, državno turistično agencijo Visit Myanmar … še več pa si jih lahko ogledate na najinem blogu (TUKAJ).

Kako se denimo dogovorita za nove posle – vaju podjetja kontaktirajo sama ali jim pišeta vidva?
Dnevno prejmeva po 10 ponudb za delo, najin urnik je s projekti zapolnjen do konca junija, zato prva pobuda za sodelovanje ne pride z najine strani.

Šrilanka (foto: @your_passport, instagram).

Kakšni so vajini načrti za prihodnost? Katere države še nameravata obiskati?
Prihodnost je zelo odprta, vse je odvisno od tega, kam naju bodo zapeljale kampanje oziroma projekti z raznimi partnerji. To je le prioriteta, sicer pa si trenutno najbolj želiva obiskati Havaje in Francosko Polinezijo.

Bi ob zaključku pogovora želeli še kaj dodati?
Morda samo to, da je življenje prekratko in da je z dovolj želje ter motivacije vse mogoče.

OGLEJ si še nekaj foto utrinkov z Larinih potovanj …

View this post on Instagram

When dreams become reality

A post shared by L A R A . K A M N I K (@your_passport) on