Ameriško podjetje Pantone že več kot 20 let izbira barvo leto. Strokovnjaki pri izboru upoštevajo barvne trende v zabavni industriji, modi, umetniških delih, dizajnu in priljubljenih turističnih ciljih.

Za letošnje leto so tako pri Pantone, ki je s svojimi barvnimi vzorčniki priznan in priljubljen predvsem med grafičnimi in modnimi oblikovalci ter arhitekti, je za barvo leta izbral barvo številka 16-1546, kar je strokovna oznaka posebnega odtenka koralno rdeče z imenom Living Coral.

Po oceni podjetja bo ta odtenek, ki širi dobro počutje, letošnje leto krasil modne kose, pohištvo, plakate, embalaže in še bi lahko naštevali.

Prav tako so svojo barvo leta izbrali tudi pri podjetju PPG Paints. Odločili so se za odtenek zelene, ki je bil Pantonov barvni odtenek leta že dve leti nazaj.  Odtenek temno zelene, imenovan Night Watch, po njihovi oceni predstavlja moč narave in hkrati pomirja ter oživlja.

Barvo leto so izbrali tudi v podjetju Akzonobel iz Nizozemske. Tam so se odločili za medeni odtenek z imenom Spiced Honey. Po njihovih pričakovanjih naj bi kremast odtenek krasil predvsem stene dnevnih sob in nekaterih drugih prostorov v stanovanju ali hiši. Ta barvni odtenek lahko v prostoru deluje dinamično ter hkrati pomirjujoče in sproščujoče.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

TO JE BARVA, zaradi katere boste pojedli manj.