Z prehrano lahko pripomoremo k boljšemu počutju. Toda pogosto nekateri še vedno ostajajo zgolj pri rezinah pomaranče ali običajni rutini vitamina C. A obstaja še veliko drugih užitnih možnosti, ki jih lahko zaužijemo za povečanje imunosti.

YERBA MATE ALI MATE ČAJ

Vemo, da je prehrana, polna z antioksidanti, ena najboljših strategij za vzdrževanje močnega imunskega sistema. Toda za boj proti sezonskim obolenjem, poskusite poseči po še močnejših superživilih. Argentinski Yerba Mate vsebuje več antioksidantov in večjo vsebnost polifenolov kot zeleni čaj, vaše telo pa potrebuje te močne molekule ob sezonskih obolenjih, ko dihamo hladen suh zrak in več časa preživimo v notranjih prostorih. Yerba mate vsebuje veliko hranil, ki prispevajo k močnemu imunskemu sistemu, vključno z vitaminom C, vitaminom E, selenom in cinkom. Gre za toplo, pomirjujočo pijačo, ki jo lahko pijete ves dan, če se počutite nekoliko slabše. Lahko ga zmešate z mlekom ali pa ga stepete v napitek za povečanje energije, ki pomaga premagati popoldanski padec energije. Mate čaj se da kupiti v vseh bolje založenih trgovinah s prehrano.

INGVER

Ingver je že dolgo priljubljen zaradi svojih antibakterijskih lastnosti in je odličen ojačevalec imunskega sistema, ki ga lahko dodate k svoji prehrani. Ingverja ima antioksidativni potencial, kar pomaga pri izboljšanju zdravstvenega stanja, predvsem pri vnetnih boleznih. Študije kažejo, da lahko pomaga tudi pri preprečevanju slabosti in pomiri razdražen želodec. Sestavina je lahko učinkovita tudi pri zniževanju holesterola in zmanjšanju oksidacije ter s tem krepi imunost. Ker ima ingver številne koristi za zdravje, ga je pametno vključiti v dnevno prehrano. Medtem ko lahko ingver uživamo svež, posušen, vložen, konzerviran ali v prahu, lahko posežete tudi po ingverjevem pivu z nizko vsebnostjo sladkorja ali ingverjevi kombuči.

BEZEG

Bezeg se že zelo dolgo uporablja kot pomoč pri prehladu in gripi, v nekaterih študijah pa je povezan s koristmi za krepitev imunskega sistema. Vsebuje veliko antioksidantov, kot so flavonoidi in vitamin C, prav tako pa je bilo ugotovljeno, da ima protivirusni učinek. Kupite lahko organski, visokokakovosten sirup ali ekstrakt, ali pa na lokalni tržnici poiščete doma narejen sirup. Vendar ne pričakujte, da bo žlica sirupa odpravila vse težave, a bi lahko dodajanje bezga v vaš dnevno rutino pomagalo k vsesplošnemu boljšemu počutju.