Poletje se približuje in težko je, ne občudovati dvorišč in vrtov po mestu, polnih zelenja in pisanih cvetov. Če se vam zdi, da je vaše dvorišče presuho, preveč senčno ali da je zemlja preveč peščena, da bi lahko tudi sami ustvarili prekrasen cvetlični vrt, imamo za vas rešitev!

Vse, kar morate storiti je, da ste nekoliko bolj kreativni pri izbiri rastlin za svoje dvorišče. Za vas smo tako našli rastline, ki bodo uspevale tudi na rastlinam, manj prijaznih tleh. Naj senca in slaba tla ne bodo izgovor.

PERZIJSKI ŠČIT

Gre za barvito rastlino, ki izgleda, kot da jo je umetnik prelil s kovinsko barvo. Spada pod grmičevje in izhaja iz Mjanmarja. Odlična je za senčna dvorišča, uspeva na severu ali jugu, na soncu ali v senci, v vrtni gredici ali loncu. Je trpežna in resnično izstopa! Gre za enoletnico, če pa ste nekoliko bolj izurjeni vrtnarji, jo lahko pozimi prinesete v zaprte prostore in jo hranite na svetlem mestu.

HORTENZIJA HRASTOV LIST

Še ena lepotica, ki je ne moti senca. Gre za vrsto rože, ki je lahko skrita tudi pod iglavci ali umaknjena v najtemnejši kotiček vašega dvorišča in bo še vedno uspevala. Drzni in teksturni listi ter veliki cvetovi v obliki stožca, so izjemno privlačni za dvorišče. Cveteti prične sredi junija in cveti skozi celo poletje.

KADULJA ‘PURPLE RAIN’

Velika, trdna, delno zimzelena vzpenjavka. Plus tega, se vijolična barva resnično poda vsakemu dvorišču. Ima tudi sorazmerno dolgo obdobje cvetenja, od julija do septembra. Privablja metulje in čebele ter dobro prenaša vročino in občasno sušo.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Kako spremeniti podstreho bloka ali drug majhen zunanji prostor v vrt?