Za tiste, ki živijo v centrih mesta ali manjših stanovanjih, je ideja o prostornem vrtu pač urbana legenda. A, če nimate lastnega velikega dvorišča, še ne pomeni, da ne morete gojiti zelišč, zelenjave in drugih rastlin na prostem.

Ena od idej, ki se je lahko lotite je, da v vašem mestu poiščete skupne vrtove ter se prijavite za enega. Tako boste imeli prostor za vrtnarjenje, pa še kakšen popoldan več boste preživeli zunaj. Za vse tiste, ki pa si želite svoj vrt v neposredni bližini, pa bo primeren tudi balkon, če ga imate, okenska polica ali podstreha bloka.

Izberite prave rastline

Nežna zelišča, kot so bazilika, koriander, peteršilj, meta in koper, bodo dobro uspevala na majhnem balkonu v lončkih. Izogibajte se gojenju rožmarina ali timijana na majhnem prostoru, saj počasneje rastejo in v takšnem okolju morda ne bodo mogli rasti. Za zelenjavo izberite listnato zelenjavo, rukolo, češnjev paradižnik, če imate dovolj sonca. Ali pa se odločite za kakšne rože, ki bodo vsekakor popestrile vaš balkon.

Bodite pametni glede zalivanja

Vedeti, koliko vode morate dati svoji rastlini je lahko zapleteno, saj je vse odvisno od vrste rastline in količine neposredne sončne svetlobe, ki jo prejme. Ne bojte se umazati rok – položite prste v zemljo, da zagotovite, da je zemlja vlažna v celotnem loncu in ne samo pri vrhu. Zelo pogosta napaka je namreč prekomerno zalivanje, ki povzroči gnitje korenin.

Kako skrbeti za zelišča?

Zelišča hitreje rastejo in jih bo treba zalivati pogosteje. Med rastjo potrebujejo tudi rastlinsko hrano, obrezovanje in rezanje. Treba pa je tudi redno pobirati liste, da spodbudite rast zelišč in zelenjave – poberite zmeraj le do dve tretjini rastline, da bo lahko še naprej rodila.

Izberite pravo zemljo

Organska in dobro odcejena zemlja za sajenje bo odlična. Pred sajenjem lahko loncem dodate tudi gnojilo s počasnim sproščanjem. Ko je čas za sajenje, sledite navodilom na embalaži s semeni, kako daleč razmakniti semena, da bodo imela dovolj prostora za rast.

Optimizirajte izpostavljenost soncu

Zelenjava in zelišča imajo rada veliko svetlobe. Zato jim ponudite čim več svetlobe ter vsake toliko obrnite lonec, da bo raslo enakomerno!

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Povelikonočni probiotični napitek s kefirjem za ODLIČEN detox!