V kolikor načrtujete naraščaj, lahko svoje možnosti za zanositev povečate tudi tako, da se odločite za zdrav življenjski stil.

 1 Uživajte raznovrstno prehrano

Pomembno je, da uživate zdrava živila, bogata z vitamini in minerali, ki jih naš imunski sistem potrebuje, da lahko nemoteno deluje. Uživajte predvsem nepredelano hrano, kot so denimo zelenjava, sadje, polnovredna žita, meso in mastne ribe, v celoti pa iz svojega jedilnika odstranite bela energijsko prazna živila, kot so denimo pekovski izdelki, ki ne prinašajo nič dobrega razen odvečnih kilogramov.

2 Poskrbite za redno rekreacijo

Če želite zanositi, vam bo to prej uspelo ob redni rekreaciji, s katero boste vzdrževali tudi zdravo telesno težo. Tako previsoka kot prenizka teža namreč omejujeta zanositev. Telo ženske, ki ima previsoko telesno težo, proizvaja preveč estrogena, kar lahko vodi do težav z ovulacijo ter zanositvijo, prekomerna telesna teža pa je po vezana tudi s sindromom policističnih jajčnikov. Nevarna pa je tudi prenizka telesna teža, ko telo proizvaja premalo estrogena.

3 Prenehajte s kajenjem

Že dolgo je znano, da kajenje tako pri moških kot pri ženskah znižuje plodnost, zato je danes dober dan, da če načrtujete otroka, ugasnete svojo zadnjo cigareto. Pri ženskah kajenje na splošno zmanjšuje verjetnost za zanositev, moški kadilci pa lahko imajo zaradi te razvade manjše število spermijev, prav tako naj bi bila zmanjšana tudi njihova gibljivost.

4 Meditirajte

Stres lahko uniči marsikaj in tudi oteži ali celo prepreči zanositev. Pari, ki se trudijo za naraščaj, so že zaradi želje po otroku pogosto v sresu in v spolnih odnosih sploh ne uživajo. Seveda je prav, da so spolni odnosi redni in v času ovulacije, pa vendar poskrbite, da se ne bodo spremenili v nadležno domačo nalogo, ki jo želite čim prej opraviti. Naučite se popolnoma sprostiti. Odpravite se na dolge sprehode v naravo in meditirajte.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

TUKAJ preverite še, kako prepoznati zdrave ogljikove hidrate!