Za vse, ki jim je mar za okolje, a si vseeno želijo izgledati odlično! Tekstilna industrija je eden največjih onesnaževalcev na svetu, po nekaterih podatkih naj bi samo Američani vsako leto na odlagališča odvrgli kar 21 milijard kilogramov tekstilnih odpadkov, če k temu prištejemo še preostali svet, pa verjetno dobimo številko, katere ni tako lahko preboleti.

In kako lahko pomagamo? Prvo že tako, da poiščemo blagovno znamko, ki jim je mar za okoje. Morda res ni znamka, ki vsak mesec v svoje trgovine pošlje nove modne kose, morda ti kosi niso tako poceni, ampak prav to je to kar šteje! Bolj boste pozorni na vaše nakupe, bolj boste pozitivno vplivali na naše okolje.

S tem v mislih preglejmo pet modnih blagovnih znamk, ki svojo vlogo pri vplivu na mati Zemljo jemljejo resno!

ATHLETA

Športna blagovna znamka, ki spada v verigo GAP, Banana Republic in druge, si prizadeva za uporabo bolj trajnostnih virov in celo na strani ponuja celoten del z ekološkimi elementi. Najpomembnejše je, da so njihove kopalke iz recikliranih materialov podobnih najlonu, vendar se hitro sušijo in imajo UPF zaščito. Stran athleta.com ponuja dobavo oblačil tudi v Slovenijo!

PEOPLE TREE

Blagovna znamka s sedežem v Združenem kraljestvu že s svojim logotipom pokaže svoj etos trajnostne in poštene trgovine. Ljudsko drevo (People tree op.p.) je transparentno glede svoje nabave, od bombaža do volne, ponujajo pa široko paleto stilov in zagotavljajo, da so njihovi proizvajalci in delavci obravnavani etično. Svoj eko modni kos lahko naročiš kar na spletu.

LEVI’S

Ikonična trgovina s kavbojkami in drugimi artikli si prizadeva k izboljšanju ogljičnega odtisa. Eden njihovih ciljev je ta, da bi naj do leta 2025 dosegli 40% zmanjšanje emisij ogljika v celotni dobavni verigi. Prihranili so tudi več kot 3 milijarde litrov vode ter reciklirali kar 2 milijardi litrov vode pri obdelavi in dodelavi kosov iz denima.

UNIQLO

Trgovine Uniqlo sprejmejo vaše rabljene izdelke njihove blagovne znamke, ki jih nato reciklirajo ali dajo beguncem, brezdomcem in drugim, ki potrebujejo oblačila. Avgusta lani, torej 2018, je blagovna znamka podarila več kot 30 milijonov oblačil 65 državam in regijam po svetu.

H&M

H&M je ena tistih znamk, ki zadnje čase veliko govorijo o tranjnosti. Proizvajajo oblačila pod znamko Conscious, ki je narejena z uporabo trjanostnih in recikliranih materialov, veliko dajo tudi na samo oglaševanje recikliranja oblačil, vzpostavili pa so tudi vavčerski sistem, kjer v trgovinah zbirajo stara oblačila, v zamero za katere svojim kupcem nato ponujajo popust pri nakupu novih, stare pa uporabijo v namene novih.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI 

To je ključ do sijoče kože!