Redno vam svetujemo, kako živeti zdravo in čim bolj kakovostno. Kaj pa vaša ‘boljša’ polovica? Tokrat vam predstavljamo nekaj korakov, kako mu lahko pomagate izboljšati njegovo zdravje.

Gibajta se skupaj

Brez olepševanja: če želi biti zdrav, se mora začeti premikati. Rekreacija znižuje krvni tlak, krepi telo in duha ter izboljšuje spanec. Moški navadno raje ‘športajo’ v družbi, zato poiščite zabavne športne aktivnosti, ki jih obožujeta oba. Naj bo to tek ali dolgi sprehodi, pomembno je, da se vsaj trikrat na teden 20 minut rekreirata, postopoma pa čas trajanja vadbe podaljšajta in bodita še bolj aktivna.

Naročite ga na letni pregled

Če se počutite dobro, ni lahko najti motivacije za obisk zdravnika, moški pa so še posebno znani po tem, da radi prelagajo preglede. A za zdravje si je treba vzeti čas in redni pregledi vam bodo dolgoročno koristili, saj lahko z njimi preprečite nastanek številnih bolezni. Partnerju predlagajte, da se naroči na sistematski pregled, ali pa to zanj naredite kar sami.

Omislita si merilnik krvnega tlaka

Optimalni krvni tlak je 120/80 mm Hg, povišan tlak pa povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni, med drugim tudi za možgansko in srčno kap. Svetujemo vam, da si s partnerjem kupita merilnik krvnega tlaka za domačo uporabo. Skupaj si ga izmerita enkrat mesečno, rezultate pa pokažita tudi zdravniku na letnem pregledu.

Rdeči alarm

Nekateri simptomi so opozorilni znak, da se je treba nemudoma napotiti k zdravniku. Med njimi je denimo kri v blatu, ki je pomemben simptom predvsem po 50. letu starosti. In čeprav je vzrok za to lahko manjša zdravstvena težava, kot so denimo hemoroidi, je treba upoštevati tudi možnost, da lahko gre za raka debelega črevesa ali danke.

Spomnite ga na škodljive učinke alkohola

Pretirano uživanje alkohola zagotovo škodi vsem organom, najbolj pa poškoduje srce in jetra. Zavedajte se, da moški ne bi smeli popiti več kot eno alkoholno pijačo dnevno (posebne priložnosti izključujemo). Sicer pa svojemu dragemu predlagajte, da namesto piva raje popije kozarec rdečega vina, saj mu po njem ne bo zrasel ‘pivski trebuh’, prav tako pa sestavine rdečega vina ugodno učinkujejo na srce.

Vnos vitamina D

Rezultati nedavno izvedene raziskave so pokazali, da ima več kot polovica odraslih oseb v krvi prenizko raven vitamina D, ki ima pomembno vlogo pri gradnji in ohranjanju močnih ter trdnih kosti. Omenjeni vitamin tudi zmanjšuje možnost za razvoj avtoimunskih bolezni, nekaterih vrst raka, osteoporoze in diabetesa tipa I. Poskušajte ga nadomestiti s hrano in prehranskim dopolnilom. Vitamin D je v ribjem olju in morskih ribah, denimo v sardinah, lososu in tunu, mleku, mlečnih izdelkih, mesu, rumenjaku in kvasu.

Zaupanje je pomembno

Rezultati tuje študije so pokazali, da moški, ki redno obiskujejo zdravnika, zdravniško oskrbo ocenjujejo kot ‘odlično’ ali ‘dobro’. No, če bi tako odgovarjali tudi v Sloveniji, je sicer vprašanje, pomembno pa je, da vaš partner izbere zdravnika, za katerega čuti, da je vreden zaupanja, saj bo z njim lažje spregovoril o svojih zdravstvenih težavah. Moški pač težje izražajo čustva, očitno pa to velja tudi za tegobe.

P.S.: to je le nekaj nasvetov za zdravo skupno življenje, kar pa ne pomeni, da morate svojega partnerja obravnavati kot otroka ali obratno.

Write A Comment