Ste zadnje čase pogosto utrujeni in težko premagujete vsakdanje napore?

Razlog za prekomerno utrujenost je lahko ta, da faza globokega spanca, tekom katere se odvija proces regeneracije telesa, ne traja dovolj dolgo. Če se neprestano počutite utrujeno, se vaš spanec najverjetneje ne odvija v potrebnem številu ciklusov. Zakaj? Večini ljudi s tem problemom nekaj slabša in prekinja spanec, a se tega ne zavedajo. Eden od teh dejavnikov je lahko nočna apneja (kratkotrajni zastoj dihanja zaradi blokade dihalnih poti), lahko pa gre tudi za sindrom nemirnih nog.

Rešitev:

Popolnoma se odrecite alkoholu … Študije so namreč pokazale, da tudi male količine alkohola, zaužite šest ur pred spanjem, lahko povzročajo motnje globokemu spancu in poslabšajo simptome apneje in sindroma nemirnih nog.

Izključite vse električne naprave … V spalnici naj ne bo motečih električnih naprav. Raziskave so namreč pokazale, da ima sedenje za prenosnikom po 21 urah večji učinek na nespečnost kot energijska pijača.

Odpravite bolečine v hrbtenici … Slab spanec je pogosto posledica tudi mišične napetosti ali bolečine v hrbtenici. Neposredno pred spanjem zatorej preizkusite to vajo: lezite na hrbet in maksimalno sprostite in iztegnite telo. Tudi prste na nogi pokrčite tako, kot da bi se poskušali podaljšati. Za kratek čas ostanite v tem položaju, potem pa se sprostite – počutili se boste, kot da tonete v posteljo.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

Ali vsak večer s težavo zaspite? PREVERITE, kako si lahko pomagate.