UGM v sredo, 14. julija od 21.00-01.00, v okviru trienala EKO 8, organizira EKO 8 filmski večer, kjer si bo v Letnem kinu Minoriti mogoče ogledati dva filma, ki v Mariboru še nista bila predvajana: dokumentarni film Lep pozdrav iz svobodnih gozdov (2018) in inuitsko-kanadski igrani film Dan v življenju Noah Piugattuka.

Program:

21.00-22.40: Lep pozdrav iz svobodnih gozdov
Lep pozdrav iz svobodnih gozdov kot potovanje skozi bujno gozdovje pokrajine na jugu Slovenije niza zgodbe, ki vzplavajo izpod korenin in razgaljajo vrzel med dogajanjem v času odporniškega gibanja ter posledicami, ki jih je to za seboj pustilo v nestabilni sedanjosti. Film je režiral mlad ameriški režiser Ian Soroka, ki je v Sloveniji živel skoraj dve leti in v tem času poglobljeno proučeval zgodovino slovenskega prostora in slovenskega filma, oboje pa je tema tega esejskega filma o slovenski pokrajini, osredotočeni na Kočevski Rog. Film je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado vesna za najboljši zvok.

22.50-01.00: Dan v življenju Noah Piugattuka
Kapuivik, severni otok Baffin, 1961. Nomadska skupina Inuitov pod vodstvom Noah Piugattuka se, kakor njegovi predniki, ko se je rodil leta 1900, preživlja z lovom s psi. Ko v tabor prispe beli mož, znan kot Boss, naključno srečanje kmalu postane priložnost za velike spremembe. Film je bil premierno prikazan v kanadskem paviljonu na 58. beneškem bienalu leta 2019. Istega leta je na mednarodnem filmskem festivalu v Vancouvru prejel nagrado za najboljši kanadski film. Film je nastal v produkciji Isuma, umetniškega kolektiva in prve produkcijske hiše v Kanadi v 75% inuitskem lastništvu.

Več tukaj.