Ko je govor o zdravi prehrani, je že dolgo znano, da je oljčno olje vaš najmočnejši zaveznik. Nedavno izvedena študija pa je pokazala, da je za učinkovito hujšanje dovolj že vonj po oljčnem olju.

Oljčno olje je zdravo živilo – o tem ni nobenega dvoma. Ima poln in odličen okus ter je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki varujejo srčno-žilni sistem. Sodeč po študiji, objavljeni v American Journal of Nutrition, pa vam za uspešno hujšanje sploh ni treba uživati oljčnega olja, temveč je dovolj že njegov vonj.

Ekstrakt oljčnega olja brez maščob

Nemški raziskovalci so oblikovali testno skupino moških. Polovica jih je uživala jogurt iz posnetega mleka, polovici pa so jogurtu dodali ekstrakt oljčnega olja brez maščob. Raziskovalci so potem analizirali delovanje možganov in ugotovili, da se je drugi skupini moških okrepil pretok krvi v predelu možganov, ki je sicer povezan s porabo maščob. Kot pravijo znanstveniki, se je cirkulacija povečala zaradi vonja oljčnega olja, ta naj bi pomagal, da prej začutimo sitost. Sicer pa to ni prva študija, ki je dokazala, da oljčno olje poveča občutek sitosti.

Dovolj je že vonj

Kot je povedal soavtor študije, dr. Andreas Fritsche, profesor na tübingenski univerzi, bi lahko to pomenilo, da lahko posameznik uspešno hujša že samo z vonjem po zdravih maščobah. Ta naj bi bil dovolj za aktivacijo predela možganov, ki skrbi za porabo maščob, zaradi česar oseba prej začuti sitost. In to popolnoma brez dodatnih kalorij.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

TO JE 6 NASVETOV, kako se pripraviti na bikini sezono.