Pri založbi Učila, ki že vrsto let skrbi za izide biografij znanih glasbenikov (lansko leto je na primer izšla izjemna biografija Eltona Johna), je izšla biografija enega največjih rokovskih zvezdnikov vseh časov, kontroverznega Johna Lennona, frontmana kultnih Beatlov in izjemnega glasbenika.

O njegovem življenju in delu je bilo napisanih že nešteto knjig, a nobena ni takšna kot ta – tako celovita, tako analitična in hkrati tako osebna. Pri založbi Učila smo z njo želeli obeležiti 40. obletnico Lennonove smrti.

Ko je 8. decembra 1980 pozno zvečer odjeknila novica, da so v New Yorku hladnokrvno ustrelili najbolj priljubljenega rokovskega zvezdnika, se je za milijone ljudi svet prenehal vrteti.

Knjigo je napisala Lesley-Ann Jones, priznana glasbena biografinja in novinarka, ki se je ob 40. obletnici Lennonove smrti lotila vznemirljivega raziskovanja, kdo je sploh bil John Lennon, eden od ‘slavne četverice’, ki je s svojim glasbenim in družbenim udejstvovanjem usodno zaznamoval svoj čas, njegove posledice pa čutimo še danes. Knjiga prinaša celovito podobo tega izjemnega glasbenika, opiše njegovo življenje, razjasni njegova razmerja z drugimi ljudmi, analizira njegovo nepričakovano smrt in predstavi glasbeno dediščino, ki nam jo je zapustil za vse večne čase.

“Obožujem Beatle. Po mojem so bili najboljši in so še vedno.”

– LIAM GALLAGHER

Jonesova odkriva tančice ter sledi vzponom in padcem tako v njegovem poklicnem kot zasebnem življenju, zaradi katerih se je preselil v New York, kjer je padel pod streli tiste usodne zimske noči na ulici pred stanovanjskim kompleksom, v katerem je živel. S pomočjo lastnega raziskovanja, neobjavljenih fotografij in ekskluzivnih intervjujev z ljudmi, ki so Lennona najbolje poznali (prve žene Cynthie, prvorojenca Juliana, kolega Paula McCartneyja, ljubice May Pang, prijatelja Davida Bowieja …) išče odgovore, ki štirideset let po njegovi tragični smrti ponujajo celosten pogled na eno izmed največjih glasbenih legend vseh časov.

“Bil je hitrega jezika in eden izmed najbolj inteligentnih, iskreno socialističnih ljudi, kar sem jih kdaj spoznal. Socialističen je prava definicija, brez umetne politične konotacije. Pravi humanist. In s pravim zlobnim smislom za humor, ki sem ga kot Anglež oboževal.” –David Bowie

“Beatli niso zgodovina. Njihove pesmi živijo, dihajo. Poznamo jih tako kot lastna imena. Originalni zvok, ki so ga ustvarili – čeprav je bil posnet z osnovno opremo –, ostaja svež kljub neskončnim obdelavam, remiksom, novim embalažam in ponovnim izdajam. Na britanski lestvici so imeli sedemnajst skladb na prvem mestu: več kot kdorkoli drug doslej. V Ameriki ljudje nikoli od nikogar niso kupili toliko albumov: ne prej ne kasneje. Dobili so sedem grammyjev, petnajst nagrad Ivor Novellos, kot najvplivnejši glasbeniki vseh časov pa so še vedno navdih številnim ustvarjalcem …”

“Moj poslovni model temelji na Beatlih. Bili so štirje fantje, ki so drug pri drugem brzdali negativna nagnjenja. Drug drugega so držali v ravnotežju, skupna vsota pa je bila večja od vsote posameznih delov. Tako vidim podjetništvo. Velikih stvari v podjetništvu nikoli ne naredi ena oseba, naredi jih skupina ljudi.” – Steve Jobs

O avtorici

LESLEY-ANN JONES je sledila svojemu pokojnemu očetu, športnemu poročevalcu Kenu Jonesu, med novinarje na Fleet Street. Tam je preživela več kot četrt stoletja in delala kot novinarka in kolumnistka za skoraj vse britanske nacionalne časopise. Med drugim je avtorica biografije o Davidu Bowieju ter biografije o Freddieju Mercuryju Bohemian Rhapsody. Sodelovala je tudi pri scenariju in produkciji dokumentarnega filma Lennon’s Last Weekend za MGMM Studios.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Najbolj pričakovani prvenec leta sedaj tudi pri nas