Ker bralci vse raje posegajo po kriminalkah, je tudi piscev tega žanra vse več. A tudi med njimi so boljši in slabši. Med največjimi odkritji tega leta mednarodna založniška srenja omenja prvenec ameriške pisateljice Abigail Dean, ki je bil že preveden v številne jezike, po njem pa bo posneta tudi TV-serija pod taktirko režiserja Černobila Johana Rencka.

Lex Gracie noče razmišljati o svoji družini. Noče razmišljati o tem, da je odraščala v hiši groze. Sploh pa noče razmišljati o sebi kot o dekletu A: dekletu, ki je pobegnilo ter rešilo starejšega brata in mlajše sorojence. Zlahka se je izognila staršem – očetu ni uspelo uiti iz hiše groze, ki jo je ustvaril, mati pa je preostanek življenja preživela za rešetkami.

A ko mati v zaporu umre in otrokom zapusti družinsko hišo, Lex ne more več bežati pred svojo preteklostjo. Skupaj s sestro Evie namerava t. i. Hišo groze spremeniti v nekaj dobrega. Še prej pa se mora sporazumeti s sorojenci in se spoprijeti ter pomiriti z otroštvom, ki so ga preživeli.

Uspelo ji je uiti in zapustiti hišo groze … pa bo groza kdaj zapustila njo?

Dinamična zgodba o pobegu in preživetju hitro postane psihološka družinska zgodba o spreminjajočih se zavezništvih in izdajah med sorojenci – o skrivnostih, ki jih sorojenci skrivajo pred sabo in drugimi. Kaj so postali? Kako njihovi spomini izpodbijajo ali spodbujajo Lexijine? Medtem ko prepričuje svoje sorojence, naj privolijo v zadnje dejanje, spozna, kako silovit je urok njihove družinske mitologije, kdo od njih ostaja uročen in kdo se je resnično osvobodil.

Gre za izjemen psihološki triler, napet, ravno prav dolg, s strašljivo zgodbo, ki jo prebereš na mah in ki se osredotoča na odnose v družini: kaj je starševska ljubezen, kje je meja starševske ljubezni, odnos žrtve do storilca, travme, ki ostanejo po hudih dogodkih v preteklosti; kaj se zgodi z otroki, ki nimajo ljubezni in varne navezanosti v najzgodnejših letih otroštva.

»Tega prvenca ne smete zamuditi … Pretanjena in ganljiva zgodba te posrka vase. To bo velika uspešnica.« (Daily Express)

Abigail Dean se je rodila v Manchestru in mladost preživela v Peak Districtu. Na Cambridgeu je diplomirala iz angleškega jezika. Nekaj časa je delala kot prodajalka v knjigarni Waterstones, nato pa pet let kot odvetnica v Londonu. Leta 2018 si je vzela prosto poletje in se lotila pisanja te knjige. Danes je kot odvetnica zaposlena pri Googlu in piše svoj drugi roman.

»Pripravite se, da boste pretreseni. Ko boste brali izzivalne, skrb vzbujajoče in izredno žalostne zgodbe o šestih otrocih, bodo vaša čustva vsepovsod. Ta učinkovita knjiga vas bo potolkla in pustila brazgotine na vaši duši.«

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Provokativen, izzivalen, brezkompromisen