Delo od doma se zmeraj sliši kot nekaj najbolj zabavnega, seveda ima delo od doma koristi, a takšno delo lahko ima tudi nekaj stranskih učinkov za vaše delo in življenje doma. Pomislite na zmanjšano produktivnost, daljši delovni čas in zmanjšano ravnovesje med delom in življenjem. Na srečo smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo v vaši domači pisarni in opravljenem delu!

Ne glede na to, ali od doma delate zgolj začasno ali pa ste izbrali poklicno pot, ko od doma delate ves čas, naučiti se kako biti bolj produktiven pri delu od doma, je pomemben faktor pri grajenju vaše kariere ter ohranjanju sreče in zadovoljstva.

NAREDITE SI URNIK 

Če drugače z delom pričenete ob 8. uri zjutraj, potem tudi svoj domači računalnik prižgite ob 8. uri zjutraj in pričnite z delom. Zajtrk, jutranji sprehod in vse ostalo, opravite že pred to uro! Vzemite si čas in si organizirajte delo tako, da vidite kaj vse imate za narediti, izračunajte si približno koliko časa boste za en segment dela potrebovali in se urnika, ki si ga zadate tudi držite. Če vmes oditete na kavo s prijateljico, se zavedajte, da boste morali nadoknaditi, če tam ostanete dlje časa, kot vam urnik to dopušča.

IZOGIBAJTE SE KAVČU

Dandanes je veliko služb takšnih, ki od vas zahtevajo le dobro povezavo z internetom, vi pa lahko nato delo opravljate bodisi iz postelje, kavča ali viseče mreže na balkonu. Vendar samo zato, ker bi lahko, če ne pomeni, da je priporočljivo. Pripravite si svoj delovni kotiček v stanovanju, tako boste ločili med delom in sprostitvijo. Če nimate možnosti za domačo pisarno, potem si zagotovite dovolj površine glede na vrsto vašega dela, kjer ne boste obremenjevali svojega vratu ali hrbta. Priporočljivo je tudi, da v primeru, če nimate za delo namenjene cele sobe, po končanem delovnem času pospravite svoje delo in s površine odstranite papirje in ostalo.

DOLOČITE SI OSNOVNA PRAVILA, Z DRUŽINO IN S PRIJATELJI

Prav je, da imate mir tudi v domači pisarni, zato je pomembno, da si z družino in prijatelji postavite pravila. Za otroke je še vedno zaželjeno, da so v vrtcih, s prijatelji se družite po opravljanem delu, medtem ko psa odpeljite ven zjutraj in popoldan, kot če bi hodili v službo. Če se na delo od doma šele privajate, za svojega otroka zagotovite varuško, ki vam bo pomagala pri animiranju otroka in tako bo vaše delo lahko hitreje in učinkovitejše opravljeno.

Seveda pa je potrebno izpostaviti, da je vsako delo od doma drugačno in prav je, da si vsak posameznik svoj delovni dan organizira tako, da je njegovo delo opravljeno in se tudi sam počuti odlično. Nekaterim ustreza, da svoje delo opravljajo popoldan ali zvečer ter dan izkoristijo za športne aktivnosti, medtem ko se drugi radi držijo ‘normalnega’ delovnega časa. Pomembno je le to, da za svoje delo v svojem stanovanju ali hiši zmeraj najdete prostor, kjer lahko delo nemoteno opravljate. 

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Pa vi, si pravilno umivate roke?