Tudi v najtrdnejših prijateljstvih pride do trenj in nesoglasij. Tokrat pa svetujemo, kako se odraslo pogovoriti in ohraniti kakovostne odnose.

Ustavite konje

Ne bodite nepremišljeni in ne reagirajte v afektu, ko lahko izrečete stvari, ki jih pravzaprav ne mislite resno. Ohranite trezno glavo, vzemite si nekaj časa za premislek, in ko se vroča kri umiri, pokličite prijateljico in jo povabite na pogovor.

Prste stran!

Mislimo seveda na nesramna SMS-sporočila in neljube objave na facebooku. Bodite diskretni in ne diskreditirajte prijateljice na družbenih omrežjih. Škoda je lahko nepopravljiva.

Užaljeni?

Žalost, potrtost, jeza, užaljenost so vse pristna čustva in ne zanikajte jih, če vas preplavijo. Vendar to vam še ne daje pravice, da vas vodijo pri čustvenem ‘napadu’ na prijateljico, tudi če vas je razočarala.

Ko se umirite, sestavite seznam stvari, ki so vas zmotile, in zapišite, zakaj vas je to prizadelo. To naj vas vodi pri poznejšem pogovoru.

Bodite iskreni

Ne pustite se, da vas nekdo izkorišča (v kakršnem koli smislu že), a prav tako ne igrajte užaljenega otroka. Negativna čustva imajo neki izvor in med iskrenim pogovorom s prijateljico skupaj odkrijta, kdaj so se pojavila in zakaj.

Bodite iskreni in direktni, a ne žaljivi. Navsezadnje gre za osebo, ki vam je blizu, in ne zasluži si neprimernih besed – tako kot si jih vi ne. Pomislite samo na to, kako bi vi želeli, da se drugi pogovarjajo z vami, in ta način uporabite, ko ste v stiku z drugimi.

Sta si še blizu?

Pa vendar vsa prijateljstva ne morejo do konca življenja ostati trdna. Pomislite, ali vzdržujete z nekom stike samo zato, ker se poznate že iz otroštva, ali je prijateljstvo resnično. Ljudje oblikujemo življenje po svoje in včasih to pomeni, da se odtujimo od ljudi, s katerimi smo bili nekdaj kot ‘rit in srajca’. Iskreno definirajte odnose, in tudi če z nekdaj tesnimi prijatelji ostanete samo znanci za občasno srečanje, vam ni treba imeti občutka krivde za to. Povejte, kar čutite, in se odkrito pogovorite o tem.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

Tudi vaš modrček ima rok trajanja. PREVERITE, kdaj ga je potrebno zamenjati.