Manca Vodopivec, stilistka in osebna nakupovalka (foto: Manca Kocjančič)

Gotovo ste si kdaj zamišljali, kako popolno bi bilo, da bi k vam prišel nekdo in vam v trenutku uredil garderobo. Se znebil vseh tistih puloverjev, ki jih že 4 leta niste oblekli, ampak jih hranite ‘za vsak slučaj’ in jo napolnil z nekaj premišljenimi kosi, ki se med seboj ujemajo, kot se šika.  To si najbrž kdaj zaželi vsaka ženska, le redko katera pa ve, da ji lahko pri osvežitvi garderobe zares pomaga osebna stilistka. Ne, oseba, ki lahko v enem samem popoldnevu poskrbi za vašo celotno sezonsko garderobo, ni več dosegljiva zgolj in samo zvezdnicam. Več o tem nam je iz prve roke zaupala stilistka in osebna nakupovalka Manca Vodopivec.

Osebno nakupovanje se še vedno sliši nekoliko nedostopno, a zadnja leta se ga tudi pri nas poslužuje vse več oseb. Kakšna je vaša tipična stranka?

Morda je strankam večinoma skupno to, da jim nakupovanje povzroča stres. Ali jim za slednje primanjkuje časa, ali pa noben kos, ki ga preizkusijo, ni takšen, kot bi si želeli in to lahko postane zelo utrujajoče. Veliko zanimanja je tudi pri ženskah, ki so ravnokar zaključile s porodniško in si, ko se vračajo na delovno mesto, želijo biti spet urejene. Zadnje leto je večina posvetila le udobni garderobi, sedaj pa si želijo kosov, ki bodo poudarile njihovo ženstvenost in morda simbolizirajo začetek neke nove poti. Sicer pa se ljudje name obrnejo tudi, ko gre za kakšno posebno priložnost, kot so denimo poroka, maturantski ples, poslovni dogodki, javni nastopi …

In kako to potem poteka – stranka vas kontaktira in se dogovorita za srečanje v trgovini?

Pred prvim nakupovanjem se s stranko rada dobim na kavi. Da jo spoznam, ocenim barvni tip, postavo in se pogovorim o željah ter življenjskem slogu. Potem želim izvedeti, kaj ji je všeč, zato mi pošlje fotografijo svoje modne ikone, ali osebe, ki se ji lepo oblači in nato si na podlagi strankinega življenjskega stila ustvarim neko vizijo. Sledi nakupovanje, ki traja nekaj ur, in v okviru katerega posamezniku izoblikujem celotno sezonsko garderobo. Pred tem določimo nek znesek, v okviru katerega se gibljemo, v trgovini pa kose izbiram tako jaz kot stranka, da spoznam tudi njene nakupovalne navade. Na koncu izberemo oblačila, v katerih je stranka videti odlično in se tako tudi počuti. Le-ta se med seboj barvno in stilsko prepletajo, da lahko z njimi ustvarimo veliko različnih outiftov. Pokažem tudi, kako nositi določene kose, kako bolj prefinjeno zavezati pas ali ruto.

 

Foto: Manca Kocjančič

Torej to ni samo enkratna izkušnja, ampak tudi dobra popotnica za prihodnost?

Gotovo. Namen osebnega nakupovanja, razen v primerih, ko nekdo res nima časa, ni, da gremo vsak mesec skupaj v ‘šoping’, ampak da se stranka nauči sama izbirati oblačila, ki pašejo na njen značaj, postavo, barve. Da zna tvoriti outfite in jih tudi dobro zaokrožiti. Včasih namreč samo en kos, recimo torbica ali neprimerni čevlji, pokvari celotno opravo.

Ampak preden nakupimo vsa ta nova oblačila, je najbrž pametno  zavreči stara. Kdaj je res čas, da se znebimo določenega modnega kosa?

Če ga celotno modno sezono, torej recimo celo poletje, nismo oblekli, potem obstaja zelo mala možnost, da ga bomo naslednje poletje. Dela samo napoto v garderobi in je najverjetneje bolje, da dom najde kje drugje.

Ampak včasih se je tako zelo težko znebiti kakšne obleke, na katero nas vežejo lepi spomini, ali pa smo zanjo zapravili preveč, da bi jo kar zavrgli. Tudi pri čiščenju omare bi človek potreboval pomoč. Jo nudite?

.Ja, možen je tudi obisk na domu, kjer pregledam celotno garderobo in pomagam izločiti kose, ki se jih je potrebno znebiti. Vsekakor pa ne spodbujam, da se zavrže tudi stvari s sentimentalno vrednostjo. Vedno se raje posvetujem in povem svoje mnenje, vsak posameznik pa se odloči po svoje.

 

Foto: Manca Kocjančič

Kateri pa so tisti ključni kosi, ki jih MORAMO imeti v omari?

Nedvomno dobre kavbojke, ki so izredno praktične. Lahko jih stiliramo na sto in en način in so primerne tako za vsakdanje, kot z dobrimi dodatki, tudi elegantne priložnosti. Potem bi rekla dober, teliran blazer in pa seveda črna oblekica, ki gre na vsako postavo in je vedno elegantna. Pa še par dobrih visokih pet, ki ne rabijo biti ultra visoke, a vseeno podaljšajo silhueto, noge in žensko nekako prisilijo v bolj ženstveno držo in hojo. Za konec pa dodajam še dober plašč, ki lahko v prihajajočih hladnejših dneh najbolje zaokroži celoten outfit.

To so torej klasični kosi, ki ne smejo manjkati v naši garderobi. Preden sklenemo pogovor pa nam prosim zaupajte še, kakšna je modna napoved za letošnjo zimo?

Noro modna bo letos rdeča, in sicer paradižnikova. A ne samo en kos, celoten outfit. Rdeča se kombinira tudi z bordo in pink, kar so precej drzne kombinacije, a za pogumne bo še zanimivo. Od materiala vinil, črni lateks, lakast videz in na splošno vse, kar se sveti. Mistični potiski rož povsod. Gležnjarji in škornji čez kolena, ki se obujejo kot nogavica, obvezno špičasti. In pa seveda moški, teliran blazer, skozi katerega ženske izražamo svojo moč in emancipacijo. To bi bilo na kratko, gotovo pa nas do takrat preseneti še kakšen nov trend.

 


MANCINASPOT


 

Spodaj si oglejte še nekaj najljubših Mancinih outfitov, ki je svoj stil opisala kot iskanje ravnotežja med ženstvenimi in drznimi kosi: “Zelo rada nežnejšim kosom dodam nekaj robustnega. To je moj stil, moja pika na i.”

Še več modnega navdiha te čaka na Mancinem blogu Mancinasspot.

Write A Comment