Potovanja z vlakom veljajo, že zaradi vseh filmov in knjig, za ena izmed bolj romantičnih potovanj. Prednost potovanj z vlakom je tudi ta, da se večina železniških postaj nahaja v samem središču mesta, kar je dobra iztočnica za to, da se lahko kar takoj podamo na raziskovanje. Pa seveda ne moremo mimo krasnih razgledov, ki jih nudijo nekatere železniške proge. Preverite, katera potovanja z vlakom veljajo za najbolj epska!

TRANSSIBIRSKA ŽELEZNICA

Transsibirska železnica je legendarna in edinstvena železniška pot. Nobena druga pot ni tako slavna. Za vse, ki želite potovati v stilu, je na voljo zasebni vlak Tsar’s Gold, ki vam iz vaše kabine ponuja osupljive panorame Rusije, Mongolije in Kitajske. Pot se prične v Moskvi, pelje skozi sibirske vasice in konča v zmeraj živahnem Pekingu.

BERNINA EXPRESS

Bernina Express je tretji vlak, ki ga je UNESCO zaščitil kot kulturno dediščino in poimenoval “univerzalno izjemno”. Pot, ki jo opravi, je stara več kot sto let in je mojstrovina inovacije, ki premosti vrzel med naravo in tehnologijo. Pot se začne v Alpah, mimo St. Moritza, vse do italijanskega Tirana. Od Alp do palm z eno železniško progo v manj kot petih urah. Vlak potuje skozi 55 tunelov in čez 196 mostov, ki jih lahko občudujete skozi velika okna, ki jih ponuja Bernina Express.

View this post on Instagram

English below Виадук! Это почти самое начало пути от Тирано, круговой виадук, подъем в Альпы начинался с него) Итак, этот маршрут – это дорога от Тирано до Сент Морица, но если вы будете покупать билеты на швейцарских железных дорогах, то стоимость будет около 100 евро. А если вы возьмете билет на немецких железных дорогах от Тирано до Фрайбурга (обязательно проверяйте, что маршрут идет через Сент Мориц), то поездка вам обойдется 39 или даже 20, если попадете на распродажу. 💁🏻велькам Ok, guys live hack: buy ticket with bahn.de from Tirano to Frierburg (Germany) and check that it goes through st Moritz 💁🏻‍♀️ it will cost you less and you can open the window 📸 @lisacalipsa ❤️ #switzerland #berninaexpress #viaduct #travelswitzerland #bernina

A post shared by Olya Kitkut (@olya_kitkut) on

VENICE – SIMPLON ORIENT EXPRESS

Še ena legenda med najlepšimi vlaki je seveda železnica Benetke – Simplon Orient Express. Danes potovanje s tem zgodovinskim vlakom ponovno ustvari čarobno zlato dobo potovanj, saj potujete v eni izmed originalnih kabin iz 19. stoletja. Vlak potuje skozi kontinentalno Evropo. Različna potovanja nudijo različne dih jemajoče poglede, od Alp do Beneških lagun, Budimpešte ter Balkana.

https://www.instagram.com/p/BiIZpSplzeI/?tagged=orientexpress

OD KANDYJA DO ELLE NA ŠRILANKI

Najpogosteje jo opišejo kot najbolj slikovito vožnjo z vlakom na svetu, velja pa tudi za eno najcenejših. Na Šrilanki je potovanje z vlakom ena izmed stvari, ki jih morate storiti, saj tudi tamkajšnje prebivalstvo v večini uporablja ta način transporta. Kljub temu da ne velja za najbolj udobno vožnjo, pa je gotovo ena najlepših, ki vas popelje med čajne nasade in bujno naravo. In ne pozabite, najboljše fotografije boste posneli ob vratih, ki jih ni in ne na sedežu.

https://www.instagram.com/p/BiTJfdngIOi/?tagged=kandytoella

KANADSKA ŽELEZNICA – VELIKA ZAHODNA POT

Pot, ki traja nekaj več kot štiri dni, vas bo popeljala skozi čudovite kanadske pokrajine, od Pacifika do kanadskega Skalnega gorovja. Vlak potuje skozi mesta, vasi in oddaljene kraje že od leta 1955, njegova pot pa je dolga kar 4.500 kilometrov. Obstaja več poti, ene se pričnejo v Torontu, druge v Vancouvru in imajo različne postaje med potjo. Pet glavnih postaje je v Winnipegu, Edmontonu, Jasperju in Torontu ter Vancouvru. Na vlaku je tudi prestižni del, kjer so luksuzne kabine s privatnimi kopalnicimi ter vagon, ki ima velika okna in ponuja vsem prekrasen razgled na okolico.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

TO JE najbolj uspešna slovenska travel blogerka.

ALI

TO SO MESTA, ki jih moraš obiskati v letošnjem letu!