Založba turističnih vodnikov Lonely Planet vsako leto naredi seznam držav, mest in krajev, ki si po njihovem izboru zaslužijo dodatno pozornost v določenem letu. Spodaj preveri, katera mesta preprosto moraš obiskati v letu 2018.

So potovanja tvoja strast? Kar nekaj časa preživiš pred računalnikom in stežka izbereš svojo naslednjo destinacijo? Preveri katera mesta so sedaj IN.

SEVILLA, ŠPANIJA 

V zadnjih desetih letih se je Sevilla zelo spremenila, nekoč prometno obremenjena metropola, je sedaj zgodovinsko mesto koles in tramov, ki želi oživiti svojo umetniško preteklost. Metamorfoza nikakor ni ostala neopažena, saj bo glavno mesto Andaluzije v letu 2018 gostilo 31. Evropske filmske nagrade, svoje lepote pa razkazuje v popularni seriji Igre prestolov.

DETROIT, USA

Po desetletjih zanemarjanja se Detroit spet vzpenja. Mladi, kreativni ljudje so začeli preoblikovati ogromne in številne zapuščene zgradbe v destilarne, kolesarske trgovine in galerije. Celotno mesto utripa v energiji kofeina in idej brez meja. Vse skupaj je sprožilo nadaljne načrte, odprli sta se hokejska in košarkarska arena v središču mesta, prav tako je mesto pridobilo novo linijo za tramvaj, kar omogoča enostavno pot od ene do druge vroče točke v mestu. Gradijo se še trije novi parki, ki bodo podaljšalo pot ob reku, odpirajo se tudi trendovski hoteli. Definitivno mestu v vzponu, ki ga je vredno videti še preden se bodo vanj zgrinjale množice ljudi.

CANBERRA, AVSTRALIJA

Velikokrat spregledana Canberra, ki nemočno kljubuje svojim večjim bratom Melbournu in Sydneyu. V mestu se skrivajo nacionalni zakladi na vsakem koraku, pojavljajo se novi butični prostori, ki tekmujejo v gastronomskih vrhuncih in kulturnih znamenitostih. V mestu gradijo tudi vojni spomenik, ki bo gostil 100. obletnico mirovne vojne. Canberra se trudi k strpnosti ter spodbuja avtohntonost.

HAMBURG, NEMČIJA

Drugo največje mesto v Nemčiji, ki ponosno razkazuje svojo pomorsko zgodovino, s trenutno največjim in najbolj zaposlenim pristaniščem v Evropi. Mesto, ki se ponaša z eno največjih filharmonij, ki jih je stala kar 790 milijonov evrov ter po drugi strani ponuja na ogled kar 200 različnih živalskih vrst v svojem živalskem vrtu. Sproščanje ob reki ali blizu jezer, je eden izmed načinov kako preživeti super popoldan. Zaradi veliko študentov v mestu, pa je razgibano tudi nočno življenje.

KAOHSIUNG, TAJVAN 

Nikoli dolgočasno mesto, kjer na majhnem prostoru tekmujeta dva velika nočna marketa, ki ponujata na skupaj 53.000 kvadratnih metrih kar 800 stojnic, od pečenih rezancev do sveže limonade. Mesto ima zelo zanimivo arhitekturo, od avantgardnih templjev iz katerih izstopiš skozi tigrova usta, vse do najlepše metro postaje v Tajvanu. Gre za barvni strop, ki ga je naredil italijanski umetnik Quagliata, ki je postavil tudi strop v eni od bazilik v Rimu. Vsi ljubitelji raznovrstne umetnosti, Kaohsiung ima na 100.00 kvadratnih metrih eno največjih kulturno-glasbenih kompleksov.

ANTWERPEN, BELGIJA

Nekoč veliko mesto je dandanes dobro varovana skrivnost popotnikov. Glavno mesto Flandrije, ki ga marsikateri velik umetnik kliče dom ter bogato zgodovino in dizajnom, lahko navduši vsakogar. Mesto, ki povezuje zgodovinske stavbe z moderno arhitekturo, kjer se v cerkvi ne moli, ampak posluša odlična klubska glasba in kjer so na vsakem koraku prikupni lokali, kjer si lahko privoščite odlično kavo ali poslastico belgijskega piva.

MATERA, ITALIJA 

V krošnji medenih kamnitih hiš, ki se nahajajo na gričku, Matera resnično poskrbi za pravljični videz. Ampak to še ni vse, pod hišami, se pod površjem skriva labirint jamskih cerkva, samostanov in drugih stavb, ki segajo že več kot 9.000 let nazaj in delajo Matero eno najstarejših mest na svetu. Zavita cesta, ki je tako znana za Toskano, vas bo pripeljala v mesto, ki izkorišča svoj slikovit potencial ter svoje hotele, restavracije in bare razprostira na vrhu kamnite stene. Leta 2019 bo majhno italijansko mesto evropska prestolnica kulture, tako da brž na obisk, preden se bo zanj zanimala vsa Evropa.

SAN JUAN, PORTORIKO

San Juan je mesto, kjer staro sreča novo, kjer se kolonialna zgodovina odlično povezuje z nastajajočo sodobno urbanostjo. Stari San Juan je obzidana enklava s kamnitimi cestami ter zgodovinskimi cerkvami. Za stenami se razprostira sodoben San Juan okrašen z velikimi poslikavali stene, številnimi muzeji in galerijami, ki mesto povezujejo v dinamično umetniško sceno. V zadnjih letih so se v mestu odprle števile nove inovativne restavracije, prav tako se je razživelo nočno življenje od plesnih klubov do igralnic. Kljub temu, da je lanskega septembra mesto prizadejal orkan, ga že pridno obnavljajo v očarljivo mesto.

GUANAJUATO, MEHIKA 

Mesto, ki ponuja kar dve pod Unescom zaščiteni svetovni kulturni dediščini. Je pravi kraj za vas, če si želite poskusiti avtentične mehiške hrane, ki vsako leto gosti tudi gastronomski festival, ki skliče lokalne in internacionalne kuharje, da podelijo svoje kuharsko znanje. Barvito mest, ki so sanje vsakega fotografa ponuja pravo mehiško življenje, ki je polno energije.

OSLO, NORVEŠKA 

Prav letos norveški priljubljeni kraljevi par praznuje 50. obletnico poroke. Zato je morda prav zdaj čas, da obiščete Oslo in ga doživite v praznovanju celotne države. Prav tako letos praznuje deseto obletnico znamenita operna hiša v Oslu, za kar ponujajo praznično sezono koncertov in predstav. Še vedno pa ostala neverjetna narava, odlična arhitektura ter kultura, ki jo ponuja eno najlepših skandinavskih mest.