Jesenskih mesecev se večina veseli prav zaradi dveh stvari, pečenih kostanjev in svežega mošta. Že v septembru se po mestih pričenjo postavljati hišice, v katerih se bodo nato pekli kostanji in mesto zajame mamljiv vonj po sveže pečenih kostanjih, ki so prava zdravilna jesenska poslastica. A verjemite, da je od kupljene vrečice boljša samo še ena stvar, lastnoročno nabran in doma pečen kostanj!

Kostanje lahko doma bodisi spečemo na žaru, za kar potrebujemo posebno luknjičasto posodo, bodisi v pečici ali pa jih kar skuhamo. A preden se tega lotimo, potrebujemo okusne kostanje, za katere je treba obuti pohodniške čevlje in se odpraviti v gozd. Ko smo enkrat v gozdu, pa je treba poznati in spoštovati določena pravila!

KJE NABIRATI KOSTANJ

Kostanj najdemo povsod, le na Koroškem ne. Drevesa rastejo vse do 800 m nadmorske višine, najdemo pa jih tako na obronkih gozda, kot globoko v njih. Kostanj sodi med gozdne sadeže, zato zanj veljajo enaka pravila kot za nabiranje gozdnih sadežev. Te lahko nabiramo tudi v zasebnih gozdovih, pri čemer pa moramo upoštevati pravila, ki jih določa zakon. In zakon pravi, da lahko gozdne sadeže nabiramo, če nam lastnik gozda tega ne prepove. Lastniki pa lahko nabiranje prepovedo samo, če se sami poklicno ukvarjajo z nabiranjem in prodajo sadeže. V tem primeru mora biti prepoved jasno označena na dostopih v gozd.

KDAJ NABIRATI KOSTANJ

Ne glede na temperature pa dejstvo ostaja, da je kostanj prav zrel, ko postane popolnoma rjave barve. Če pa imate radi bolj sladke plodove, pa morate z nabiranjem kostanja počakati do prvih res hladnih dni. Ko temperature padejo pod nič stopinj Celzija, kostanj postane bolj sladek in tako še polnejšega okusa.

KOLIKO KOSTANJA LAHKO NABEREMO

Kostanj je gozdni sadež, kar pomeni, da ga lahko na dan naberemo največ dva kilograma in nič več, razen če imamo za to registrirane poslovne dejavnosti ali potrebno dovoljenje. Ko nam enkrat uspe napolniti košaro s kostanji, svoje telo in duha pa s svežim jesenskim zrakom in sončnimi žarki, svetujemo, da kostanje, preden se odpravite domov, še enkrat dobro pregledate. Tiste luknjičave zavrzite, saj so jih, že preden ste jih našli vi, odkrili črvi. Prav tako v gozdu pustite one še zelenkaste, saj niso užitni.

KAKO UPORABITI KOSTANJ

Kostanj lahko pripravite na tisoč in en način:

  •  kostanjev pire,
  •  kostanjeva torta s čokolado,
  •  kostanjevi štruklji,
  •  sočna kostanjeva juha,
  •  kostanjeva potica,
  •  pečeni ali kuhani kostanji, kar tako!

 

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Namesto ‘Hygge’, to jesen in zimo poskusite s ‘Friluftsliving’