Zdi se, da imajo Skandinavci (natančneje Danci) prav, ko pride do njihovega hygge načina življenja, osredotočenega na udobje, kjer so v ospredju tople odeje, vroč čaj in udobni copati. A letos, ko je naše življenje zaznamovala pandemija koronavirusa in smo veliko časa že tako ali tako preživeli v udobju svojih domov, je čas, da hygge to jesen in zimo nekoliko odmislimo. Na vrsti je ‘Friluftsliving’.

V svoje življenje vnesti ‘Friluftsliving‘, kar dobesedno pomeni življenje na prostem zraku. Gre za koncept, ki je dodobra usidran v norveško kulturo. Na Instagram platformi boste našli milijon objav z oznako #friluftsliv, kjer se bohotijo gozdovi, čudovite pokrajine in kjer ljudje obožujejo pohodništvo, vožnjo s kanuji, kampiranje in na sploh, raziskovanje čudovite narave.

 

Ideja, ki stoji za norveškim konceptom, je biti na svežem zraku in komunicirati z naravo, tudi ko ni najlepše vreme. Dober koncept, ki ga je odlično sprejeti v času, ko so dnevi hladnejši in krajši, saj si s tem ponovno odpremo možnost za aktivnosti zunaj. Dokazano je, da nekaj ur tedensko, ki jih preživimo v naravi, izboljša raven stresa in okrepi vaše fizično in duševno zdravje. Zato dodajte kakšno uro sprehoda v vaše življenje in si izboljšajte tudi svoje duševno zdravje.

Če ste še vedno bolj ljubitelj ‘hygge’ načina, pa probajte z nekaterimi nasveti, da boste bolj uživali v svojem prostem času, tudi zunaj!

– Poiščite lepoto v vsem, vzemite si čas in uživajte v svoji okolici, barvnih jesenskih
listih in pojočih pticah.
– Svoj zunanji prostor doma si naredite bolj udoben, dodajte prijetne odeje in blazine, grelnike in ognjišča.
– Večplastno oblačenje bo nedvomno pripomoglo, da vas zunaj ne bo zeblo in boste lahko v naravi bolj uživali.
– Otroke peljite na lov, spremenite čas v naravi v igro na prostem.
– Poskusite nekaj novega, zdaj je čas, da raziščete nove prostore v svoji okolici ali ponovno obiščete tiste, ki jih že poznate. Odločite se tudi za kak šport, s katerim se lahko ukvarjate zgolj zunaj, smučanje, deskanje na snegu, tek na smučeh.

Uživajte naravo!