Portal Cobiss poleg možnosti rezervacij in izposoj knjig v slovenskih knjižnicah, vodi tudi sezname najbolj branega gradiva, med romani, med odraslimi, med mladino, med otroki, med znanstvenimi knjigami, leposlovjem in učbeniki. Tokrat vam predstavljamo 3 najbolj izposojene knjige v slovenskih knjižnicah, ki jih morate nujno prebrati!

Bronja Žakelj – Belo se pere na devetdeset

Ganljiv roman o doživljanju bolezni in izgub, o krhkosti medosebnih odnosov, borbi za življenje, upanju in brezupu, strahu, trpljenju in iskanju svetlobe v temi. Roman, ki noče biti samozadostna literarna umetnina, pač pa delo, iz katerega govori življenje samo, z vsemi krutimi bolečinami in udarci. Delo, ki spregovori tudi o tistem ostrem robu bližine smrti, o morju bolečine, po katerem največkrat plava vsak sam. Avtorica je za roman leta 2019 prejela nagrado časopisa Delo za najboljši slovenski roman preteklega leta – kresnik.

Skozi prvoosebno pripoved glavne osebe romana, deklice Bronje, se na prvih 77-ih straneh preselimo v 70. in 80. leta prejšnjega stoletja, kjer nam Bronja najprej predstavi svojo družino: lepo in oboževano mlado mamo Mito; očeta, s tipičnim stavkom »Opa, bato!«, štiri leta mlajšega brata Roka in Dado, babico po mamini strani. Mlada družina življenje v svojem blokovskem stanovanju na Vojkovi v Ljubljani deli z obiski Bronjinih in Rokovih stricev in tet, družinskih prijateljev, prijaznih sosedov. Kuhinja, ki nadomešča dnevno sobo, je središče Bronjinega sveta. Svet, ki je skozi oči odraščajočega dekleta opisan ganljivo živo in nostalgično, zlahka navduši vse, ki se še dobro spomnimo številnih drobcev takratnega vsakdana.

Tadej Golob – Dolina Rož

Golobova najnovejša navdušujoče premišljena kriminalka je postavljena v ljubljansko Rožno dolino. Znova trupla, kriminalist Taras Birsa pa tokrat kot detektivski s.p.-jevec primoran spet sodelovati s svojimi nekdanjimi kolegi z ljubljanske policije pri razreševanju zapletenega zločina.

Gre za tretjo kriminalko izpod peresa Tadeja Goloba. Dolina Rož je tako logično nadaljevanje Jezera in Leninovega parka, zato je priporočljivo, da začnemo s prvo knjigo. Vse tri knjige se namreč med seboj povezujejo, ne z zločini, temveč z osebnimi zgodbami glavnih likov.

Veronika Simoniti – Ivana pred morjem

Življenjsko zgodbo glavne junakinje Ivane pripoveduje njena vnukinja, brezimna pripovedovalka, ki se iz Pariza vrne na Primorsko, da bi izpraznila družinsko hišo ob morju za prodajo. V romanu so prepletene zgodbe treh generacij ene družine, ki se dogajajo v različnih krajih in časih. Vnukinja naleti na okruške spominov prednikov, med prebiranjem starih pisem izve usodo Ivane, ki nikoli ne prosi nikogar in ničesar, kako sta z možem Adrijanom živela pred in po tem, ko so ju ločili vojni časi, z Jadranovim izgnanstvom v Srbijo. Pripovedovalko najdba fotografije iz leta 1943 spodbudi k razreševanju družinske skrivnosti in jo pripelje do informacij o skrivnostnem znancu iz babičine preteklosti. Roman se sprašuje o usodi slehernika, ki hrepeni po svobodi, upanju…

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Namesto ‘Hygge’, to jesen in zimo poskusite s ‘Friluftsliving’