Kmalu nas bo pozdravila pomlad in z njo bo prišlo tudi spomladansko čiščenje. Čas, ko se po zimskem spanju in pred prihodom poletja, resno lotimo pospravljanja in čiščenja svojega doma, balkona, terase, vrta. Letos dom očistite z doma narejenim čistilom, ki po vrhu vsega še omamno diši!

Zadnje čase se vse več ljudi odloča za okolju prijaznejša čistila, ki nam jih ponuja narava, kot so pomarančne lupine, jabolka in drugo sadje, kis in limone, namesto sintetičnih čistilcev. Pomarančni olupki vsebujejo olje limonen, medtem ko jabolčni vsebujejo jabolčno kislino – obe sta odlični pri borbi z maščobo in varovanju lesenih površin. Naravna čistila pa tudi bolj sveže dišijo ter so varna tako za domače živali, kot tudi otroke.

Kako narediti pomarančno pršilo za čiščenje?

Za domače čistilo s pomarančami, v majhnem loncu zmešajte lupino ene pomaranče ter 120 ml vode. Zavrite in kuhajte 15 minut. Ko se tekočina dodobra ohladi, jo vlijte v čisto steklenico z razpršilom (uporabite tisto, ki ste jo kupili v trgovini, vendar jo dobro očistite). Pršilo hranite do enega meseca. Uporabljajte v kuhinji in na lesu!

Kako čistiti z jabolčnimi olupki?

Pri jabolčnih olupkih je postopek še lažji. Z velikim kosom svežega jabolčnega olupka obrišite notranjost umivalnika ali pult. Jabolčne olupke lahko skupaj z malo vode, dodate tudi v umazane lonce od kosila. Kuhajte na zmernem ognju približno 15 minut in vsa zapečena maščoba bo hipoma odstopila.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Provokativen, izzivalen, brezkompromisen