Pri založbi Učila je izšel nov roman, ki je provokativen, izzivalen in brezkompromisen. Roman, ki ki nas prisili, da ponovno premislimo in redefiniramo svoja mnenja o tem, kako je videti (spolna) zloraba.

Moja temna Vanessa, prvenec ameriške avtorice Kate Elizabeth Russell, je pred izidom veljal za enega najbolj pričakovanih romanov leta 2020, po izidu pa ni pustil ravnodušnih ne kritikov, še manj pa bralcev. Mlada ameriška pisateljica je z njim napisala čutno, pretresljivo, globoko premišljeno in izjemno izzivalno delo o travmah, ki jih mladostniška zloraba lahko pusti na posamezniku, in tako v maniri gibanja #jaztudi dregnila v občutljivo točko o mejah posameznikove spolne nedotakljivosti.

Antologijski roman je odličen odraz stanja sodobnega sveta. Raziskuje psihologijo dinamike odnosa med predrzno, vendar naivno najstnico Vanesso in njenim privlačnim, manipulativnim učiteljem Jacobom Stranom. Ko Vanessa kot odrasla ženska izve, da je ena od bivših študentk njeno veliko skrivno mladostniško ljubezen obsodila spolnega napada, mora znova premisliti dogodke iz preteklosti, ki so z optike in vidika starejše ženske dejansko videti precej drugače, kot jih je v svoji mladostni naivnosti videlo petnajstletno dekle.

Eksplozivni prvenec mlade pisateljice je tako provokativna, izzivalna in brezkompromisna knjiga, ki bolj kot da bi ponujala enostavne odgovore, zastavlja kompleksna in težka vprašanja ter nas vabi, da ponovno premislimo in redefiniramo svoja mnenja in prepričanja o tem, kako je videti zloraba.

Roman, ki po eni strani v maniri večnega vračanja enakega ponovno obudi temo Lolite, je preplet lirične zgodbe, ki nudi izjemno nazoren vpogled v svet odraščanja in opisuje ranljivost obdobja, v katerem se formira osebnost posameznika, ter pretresljive psihološke študije zlorabe. Gre za mojstrski prikaz čustvene blodnjave odraščanja, ki odpira ključna vprašanja o zaupanju, zapeljevanju, zavajanju, privolitvi in izrabi v odnosih, v katere mladi (pa tudi malo manj mladi) velikokrat naivno vstopajo.

Avtorica romana, Kate Elizabeth Russell, prihaja iz vzhodnega Maina. Ima doktorat iz kreativnega pisanja na Univerzi v Kansasu in magisterij iz lepih umetnosti na Univerzi v Indiani. Moja temna Vanessa je njen prvi roman.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

6 načinov, kako si pripraviti valentinovo praznovanje doma