Ni je dame, ki v Mariboru ne bi poznala E2RDa in Bojane Kovačič Zemljič, ki v šarmantni galeriji na Gosposki ulici, ustvarja unikaten, markanten in nadvse ženstven nakit. V več kot desetletju dela, je Bojana ustvarila številne kolekcije nakita, tako večje, kot manjše. Zanimivo je, da tistih mini linij širšemu tržišču običajno sploh ne uspe predstaviti, saj jih Mariborčanke takoj pokupimo. Imamo pač to srečo, da smo pred izložbo vedno prve.

Z Bojano se je pogovarjala: Mateja P. Kristanič

Pod znamko E2RD ustvarjate že 13. leto, prav toliko let ste tudi lastnica E2RD galerije na Gosposki ulici v Mariboru. Koliko kolekcij nakita je v tem obdobju že nastalo pod vašimi prsti?

“Huh, bo treba prešteti. Prva leta sem oblikovala po štiri kolekcije na leto, kasneje pa se je moj princip delovanja začel vrteti zunaj modnega koledarja in ustvarjanja “sezonskih” kolekcij. Namesto štirih ali več kolekcij nakita, sem se odločila oblikovati dve celoviti liniji na leto, sicer pa ustvarjam manjše serije in unikatne kose. S takim načinom dela lahko vedno presenetim svoje stranke, delo pa je vseskozi v gibanju in razvoju.

Torej, če vseeno preštejemo – več kot 30 kolekcij in veliko majhnih serij.”

Vaše kolekcije, ki so bile že na številnih tednih mode v Sloveniji, na tednu mode v Novem Sadu, v hollywoodskem filmu o Nini Simone, dve kolekciji sta celo potovali naprodaj v Dubaj, so zelo raznolike. Posegate po precej različnih materialih, od usnja, akrilnega stekla, oblikovanja s 3D tehnologijo do kristalov, zlata … Kako izbirate materiale?

“Materiale izbiram glede na zgodbo, sporočilo kolekcije. In so vedno v drugi fazi razvoja ideje.

Kadar zgoraj naštete materiale skombiniram, ustvarim bogato, ekstravagantno kolekcijo. Če pa se kdaj počutim manj eksplozivno, lahko ustvarim tudi čisto minimalistično linijo.”

Kar nekaj časa ste pripravljali novo kolekcijo, zdaj je tudi uradno zunaj. Katere materiale pa ste izbrali tokrat?

“Tokrat presenečam s čipko. Z idrijsko čipko. VENERA 2.0 v čipki presune z oblinami in s prefinjenim prepletanjem tisočerih niti ročno klekljane čipke.

Sodelovanje Čipkarske šole Idrija & E2RDa je sklekljalo avtorsko zaščiteno čipko, izdelano iz  metaliziranega sukanca, ki omogoča, da čipka rahlo vzvalovi in poudari obliko uhanov.

Z idejo sodelovanja združujemo rokodelstvo z oblikovanjem ter tradicijo s sodobnostjo in s tem stoletja staro slovensko kulturno dediščino, pomlajeno in novih linij, približujemo sodobnim urbanim Veneram, ki v sebi ohranjajo pristno, starinsko in “zeleno”.”

Kljub navidezni nežnosti, čipka deluje izrazito suvereno in poudari točno to, kar je temeljna ideja kolekcije – slavospev v čipko odetim oblinam in ženstvenosti!

Ali so “nosilci/izdelovalci” slovenske tradicije, odprti za sodelovanje, za inovativnost in prenos kulturne dediščine v sodobno modo?

“Sodelovanje s Čipkarsko šolo Idrija in z Majo Svetlik, ki je idejo E2RD čipke opredmetila, je bilo že od začetka zelo konstruktivno in kreativno. Brez zapletov – je pa seveda potrebno prilagoditi dizajn z možnostmi klekljanja.

“In prav je, da se trudimo iskati možnosti, da tradicionalna rokodelska znanja prilagajamo današnjemu času, uporabi, da bodo cenjena in zaželena – navsezadnje bi lahko rekli – “čaščena”«, je dejala Maja Svetlik.””

Kako dolgo nastaja takšna kolekcija?

“Kolekcijo sem začela razvijati lansko jesen. Čez zimo smo skupaj z idrijsko šolo razvijali testni vzorec in  do poletja izdelali prve kose uhanov. Ja, je kar proces, pa tudi delo je zahtevno.”

Kdo kleklja, tudi mlade ženske?

“Po večini klekljajo mlajše upokojenke, vendar pa klekljajo tudi mladi – v Čipkarski šoli Idrija imajo vsako leto vpisanih preko 400 otrok.”

Glede na to, da je v kolekcijo vključenih kar nekaj rok, proces izdelave je zapleten in dolg, ali gre za limited edition?

“V prvi, jesenski seriji Venere 2.0 gre res za  limited edition: 50 parov uhanov v črni, antracit in modri barvi, v drugi seriji pa bom izbrala nove barve in nekoliko spremenila in sprostila dizajn.”

Ustvarjalnost je prostor, kjer ni bil še nihče nikoli. Zapustiti moraš mesto svojega udobja in oditi v divjino svoje intuicije. Kar boš odkril, bo čudovito. To, kar boš odkril, si ti sam.  by Alda Alan

Kolekcija je zelo damska. Kakšnim ženskam je namenjena?

“Kljub navidezni nežnosti, čipka deluje izrazito suvereno in poudari točno to, kar je temeljna ideja kolekcije – slavospev v čipko odetim oblinam in ženstvenosti! Kolekcija bo podkurila tiste, ki se jim iskri v očeh od “igračkanja” in zavedanja moči ženskega šarma in lepote.”

VENERA 2.0 v čipki presune z oblinami in s prefinjenim prepletanjem tisočerih niti ročno klekljane čipke.

Sicer pa, kaj bi rekli, kakšne so E2RD ženske?

“E2RD ženska – dela, hiti, uživa. Zmore.”

Kje vse, poleg mariborske galerije E2RD, lahko kupimo vaš nakit?

“V Ljubljani na Tavčarjevi 3, – Galerija KAR=IN, v Mariboru pa še ekskluzivno serijo v Marelli na Slovenski in decentno linijo E2RD nakita, mično zapakiranega, v Cvetličarni na Tyrševi.  In od sedaj tudi preko spletne trgovine.”