Predstavljamo vam super recept za pripravo okusnega džema iz surovega sadja! Namesto umetnih konzervansov uporabljajte naravne – limono in dateljne, ki s svojim naravnim sladkorjem omogočajo, da lahko marmelada v hladilniku ostane 3-4 dni.

Potrebujete:

  • ½ kg zrelih breskev
  • 6-7 velikih svežih dateljnov
  • sok polovice limone
  • 1 žličko narezane limonine lupine
  • eno ¼ žličke muškatnega oreščka.

Priprava: Breskve operite in očistite ter polovici prerežite na dva dela. Iz dateljnov odstranite koščice in jih narežite na majhne koščke. Vse sestavine v mešalniku mešajte dokler ne dobite goste mase, kot je gosta marmelada (mešati je potrebno približno 2-3 minute, odvisno od jakosti mešalnika). Novo nastalo marmelado nato prelijte v steklen kozarec in jo hranite v hladilniku.

Še nasvet: V kolikor ne najdete svežih, velikih dateljnov, so dobri tudi mali, a pomembno je, da jih pred uporabo za 3-4 ure potopite v vodo, saj se tako zmehčajo. Gostota marmelade je odvisna od količine dateljnov, zato jih, če se vam zdi preredka, dodajajte dokler ne dobite želene gostote. Ker je težko prepoznati poreklo limone, jo pred uporabo najprej potopite v kozarec vode s sodo bikarbono in jabolčnim kisom ter jo tako očistite težkih kovin in pesticidov.

Write A Comment