Julija in avgusta vrtovi kar prekipevajo od zelenjavnih pridelkov, začimbnic in sadja, ki omamno dišijo in z živimi barvami krasijo naše krožnike. Ni boljšega kot sveža solata iz paradižnika ali kumar z domačega vrta ali pravkar utrgana sočna breskev. Tudi v mariborskem Europarku se na ekološki tržnici ob sredah med 14. in 19. uro stojnice lokalnih ponudnikov šibijo pod težo zdravih domačih plodov in ekoloških sestavin. Čas obilnega pridelka lahko izkoristimo za pripravo omak, vlaganje zelenjave in sušenje začimb, ki nam bodo okuse poletja pričarali še globoko v zimo. Metka Ternjak Gomboc, strastna vrtnarka in strokovnjakinja za zdravo prehrano, je tokrat z nami delila recept za posušen paradižnik v olju in ideje za zasaditev zelenjadnic za jesenski čas.
Stojnice Europarkove ekološke tržnice se v teh dneh šibijo pod težo pisanih domačih pridelkov. (foto: Bojan Mihalič)

Recept: posušen paradižnik v oljčnem olju

Sušenje je star postopek konzerviranja zelenjave in se odlično obnese tudi pri paradižnikih, ki jih lahko vložimo v olje. Izberite popolnoma zrele paradižnike. Metka na primer prisega na pelate. Za sušenje lahko uporabimo električen sušilnik ali pečico, ki sta neodvisna od vremena, ali se znajdemo drugače in uporabimo pladenj ter mrežo iz pečice. Rezine paradižnika (brez mesnatega dela, ki ga uporabite za solate ali shranke) na gosto naložite na mrežo, izdatno posolite z morsko soljo in zaščitite pred insekti. Za boljši okus lahko dodate zelišča. Sušite 2-3 dni, ko so visoke temperature, in ponoči plodove zaščitite pred roso. Paradižnik je primeren za vlaganje, ko je na otip kot suha marelica. Takega vložite v kakovostno, hladno stiskano olivno olje. Če se kakšen ponesreči in ga preveč posušite, ga lahko porabite kot suho začimbo za omake in juhe.

Za vrtičkarje

Poletje nas zalaga z obilico raznovrstne zelenjave, a marljivi vrtičkarji že razmišljajo o setvah in zasaditvah zelenjadnics, ki jih bodo pobirali v hladnih jesenskih in  zimskih dnevih. V juliju in avgustu lahko sejete korenček, peteršilj, črno redkev, različne sorte radiča, endivijo, kitajsko zelje, ohrovt, zelje, rdečo peso, redkvico, kolerabo, repo, rukolo, špinačo, blitvo in krešo. Do začetka avgusta lahko ponovno sejete še kumare, bučke, grah in zgodnji stročji fižol in tudi zelišča. Upoštevajte dobre sosede, gredice naj bodo mešano zasajene in ne pozabite na zastirko, ki vam bo prihranila veliko dela.  V kakšen večji lonec posejte peteršilj, rukolo in še kakšna vam ljuba zelišča, da bodo čim bližje kuhinji v hladnih dneh.