Od uvedbe stranišča za splakovanje pred več kot 100 leti, naš odhod na potrebo izgleda nekoliko takole: sedemo, uredimo, splaknemo! A precej časa se že znanstveniki ukvarjajo z dejstvi, da si z modernimi stranišči ravno ne delamo usluge.

Vir: PINTEREST

Če ste kaj potovali, potem ste verjetno že kdaj opravljali potrebo na tako imenovanih ‘čučalicah’. Straniščih, kjer je potrebno počepniti. Morda se vam je vse to zdelo sila nenavadno, a tudi zdravniki pravijo, da je položaj, ko imamo kolena dvignjena nad boki, najbolj optimalen za opravljanje potrebe.

Čepenje namreč premakne debelo črevo v idealen položaj, da se ne rabite toliko naprezati. Tak položaj spremeni vašo drži, da vam bo lažje opraviti potrebo in se boste izognili zaprtju. In vse, kar potrebujete je navadna pručka, plastična ali lesena!

Vaš prebavni sistem na delu!

Ko se hrana premika iz želodca v tanko črevo, jo prebavni sokovi razgrajujejo. Prebavljena hranila se skozi steno tankega črevesa nato premikajo v krvni obtok. Ostanki odpadkov se nato v vašem debelem črevesju zmešajo z vodo in tvorijo blato. Blato nato ostane v vaši danki – zbiralni komori na koncu debelega črevesa.

Mišica v obliki črke U, imenovana puborectalis, se ovije okoli vaše danke. Ta mišica ohranja spodnji del črevesja upognjenega, da zadrži blato znotraj, dokler niste pripravljeni na obisk stranišča. Deluje podobno kot prelov v vrtni cevi, ki preprečuje iztekanje vode. Rahlo upogibanje debelega črevesa preprečuje, da bi imeli nesrečo. Ko pride čas za odvajanje blata, se danka krči. Mišica puborectalis se sprosti in vi lahko opravite potrebo!

Sedeti ali počepniti?

Vir: PINTEREST

Medtem ko v Evropi že lep čas sedimo na straniščih, ljudje v Aziji in Afriki še vedno počepnejo. V teh kulturah je počep ljudem bolj naraven, kot sedenje. Težava sedenja je v tem, da ohranja pregib v spodnjem delu črevesja. To vas prisili, da se morate veliko bolj potruditi, da izstisnete iz sebe. Medtem ko počep sprosti vašo puborektalno mišico in poravna debelo črevo, tako da blato dobi ravno pot. Posledično lahko potrebo opravite z manj napora, manj strahu za posledicami, kot so hemeroidi in zaprtje.

Ali deluje?

Rentgenski posnetki, opravljeni med študijami, kažejo, da se danka bolj poravna, ko čepite. Tudi tlak v trebušju je v tem položaju nižji, kar je lahko znak, da se ne obremenjujete toliko. Študije tudi kažejo, da če ljudje za čučanje na stranišču uporabljajo pripomočke, lahko lažje opravijo potrebo. Manj pritiskajo in bolj izpraznijo črevesje, kot takrat, ko na stranišču samo sedijo.

Če želite na stranišču čepeti, vam ni potrebno spremeniti stranišča, potrebujete le pručko, ki bo olajšala postavitev položaj ali samo globoko upognite kolena.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Oblikujte vaše telo z zabavno vadbo