Empati so magnet za ljudi, saj razumejo njihove probleme, jih skušajo potolažiti in nuditi čustveno podporo.

Se uvrščate med empate?

Visoko empatični ljudje so občutljivi na različne vonjave, hrup in različne materiale ter so zelo redoljubni, natančni in sledijo navodilom. Za njih je značilno, da hitro in burno reagirjo, veliko in globoko razmišljajo, imajo radi samoto, so bolj umirjeni, ustvarjalni ter ne marajo sprememb.

Empati so magnet za ljudi, saj razumejo njihove probleme, jih skušajo potolažiti in nuditi čustveno podporo. Še posebej jih boli, če se komu godi krivica. Izjemno radi priskočijo na pomoč drugim, pa tudi če na lastno škodo. S tem, ko postavljajo druge na prvo mesto, nase pa pozabijo, si ne delajo usluge. Pravzaprav lahko pride do čustvenih travm. Pogosto se zgodi, da veliko dajejo, nazaj pa prejmejo precej manj. Hitro se najdejo v stresu, saj jim njihova želja po pomoči lahko hitro zapolnijo misli; tam se nahaja tudi čutenje bolečine drugih, kar jih spravlja v obup. To pomeni, da so vedno odprti za procesiranje čustev in energije drugih in v mnogo primerih celo prevzamejo nase njihova čustva.

Kaj je empatičnost?

Empatija je psihološka sposobnost zaznavanja čustev druge osebe in poistovetenje z drugo osebo. Prednost empatije je dober instinkt, sposobnost komunikacija in razumevanje drugih. Slabost empatije pa je, da lahko povzroča izredno občutljivost, in sicer tako močno, da lahko empat celo začuti psihično in fizično bolečino drugih, kar ga čustveno precej izčrpa, to pa lahko privede celo do depresije. Empat ste ali niste. Ta občutljivost je prirojena in se pojavlja pri 15 do 20 % ljudi. V enakem deležu jo najdemo pri ženskah in moških, prav tako med različnimi rasami. Ta delež je previsok, da bi ga lahko obravnavali kot motnjo, obenem pa prenizek, da bi bil dovolj dobro razumljen in sprejet med ljudmi okoli nas. Raziskave kažejo, da je visoka občutljivost dedna, zato je, če ste visoko občutljivi, velika verjetnost, da je vsaj eden od vaših staršev, prav tako pa tudi od vaših otrok, visoko občutljiv. Visoko občutljivost v podobnem deležu najdemo tudi med živalmi (miši, mačke, psi, konji, opice).

Slabost empatije

Zelo empatični ljudje težijo k temu, da v glavi analizirajo potek vsakega dogodka, pogovora ali celo izraza na obrazu svojega sogovornika. Nagnjeni so tudi k temu, da za večino stvari, ki niso šle v redu, pripišejo krivdo sebi. Sprašujejo se, ali bi morali kaj reči ali narediti drugače, ali česa niso rekli, če so morda rekli kaj preveč. Veliko empatov vsak dan doživlja kronično utrujenost, okoljsko občutljivost ali nepojasnjene bolečine. Pogosto so za to krivi zunanji vplivi. Če ste empat, preprosto povedano, hodite po svetu z nakopičeno karmo, čustvi in energijo drugih.

Prednost empatije

Kdor zelo intenzivno doživlja vse stvari, ima zelo bogato in razgibano življenje. Močna čustva so sicer resda včasih tudi breme, a po drugi strani zagotavljajo bogat in pisan notranji svet, v katerem ni sivine ali dolgčasa. Zelo empatične osebe imajo veliko srce, v katerem je vedno prostor za bližnjega. Za slednje skrbijo z veliko ljubezni in pozornosti. Običajno so to ljudje, ki se izogibajo večjim sporom in veliko dajo na to, da v njihovi družini ali okolici vlada vzdušje harmonije in miru. So pozorni poslušalci.

Preprosto povedano, biti v družbi zelo empatičnih ljudi, je lepo in prijetno. Zato jih cenite, če so v vaši bližini.

Poskrbite zase

Če tudi sami spadate med zelo empatične ljudi, si redno vzemite nekaj časa zase in za svoj predah. Ko hrup ali dražljaji iz okolice postanejo moteči, se umaknite v tiho, mirno sobo ali se odpravite v naravo in spet najdite svoj notranji mir. Ko se v vas nabere preveč čustev, jim namreč morate na primeren način in dovolj pogosto dovoliti na plano.

Pripravila: ladyb

PREBERITE ŠE …

5 NASVETOV, kako ste lahko v življenju bolj prisotni.