Skrbi, vsaj nekatere, so neizogiben del življenja, a vaš odziv nanje je tisto, na kar imate vpliv. Zakaj bi se že zdaj vznemirjali zaradi potencialnega črnega scenarija, ki se bo morda zgodil?

Skrbi vas za svojo prihodnost in prihodnost otrok, ali bosta s partnerjem ostala skupaj vse življenje, ali boste zboleli za hudo boleznijo, ali vam bo uspelo kdaj kupiti stanovanje … Vse to so skrbi, ki so neizogiben del življenja, vendar lahko povzročijo veliko več škode, kot si morda mislite.

Veliko ljudi je tudi prepričanih, da je ‘skrbeti’ izraz odraslosti posameznika. Seveda ste odgovorni in delate načrte za prihodnost, a če se boste preveč ukvarjali samo s skrbmi in se vznemirjali zaradi njih, boste pozabili živeti – tukaj in zdaj.

Zavedanje

Svoje misli preusmerite na idejo, o kateri razmišljate in ki jo razvijate. Ne pustite, da vas preplavijo misli temne prihodnosti, kar se lahko zgodi. Osredotočite se na tukaj in zdaj; s tistim, kar bo prišlo v prihodnosti, se boste obremenjevali takrat.

Poiščite bistvo problema

Velikokrat se zgodi, da ko vas preveč skrbi, v resnici napihnete situacijo, razmišljate v ekstremih in na koncu pozabite, kaj je dejansko težava, ki vas muči. Pomirite se in poiščite bistvo problema – ne vznemirjajte se zaradi dodatnih stvari, ki ste jih napletli sami v mislih.

Tvegajte

Ljudje, ki jih zelo skrbi, imajo velike težave tudi pri sprejemanju odločitev. Potrebujejo veliko več časa v primerjavi s tistimi, ki se ne vznemirjajo preveč, saj dolgo tehtajo pozitivne in negativne posledice. Zato so tudi manj fleksibilni in se redkeje intuitivno odločijo za neko stvar.

Osredotočite se na sedanjost

Ali ste med tistimi, ki se nenehno sprašujete: „Kaj pa če?“ Če tega ne opravim 100-odstotno, me bodo odpustili, izgubila bom stanovanje in pristala na cesti? Raje se pomirite in ne bodite tako črnogledi. To energijo raje porabite za to, da se potrudite po svojih najboljših močeh pri opravljanju nalog. Osredotočite se na sedanjost, da ne bo življenje odplavalo mimo vas.

Write A Comment