Gotovo poznate tisti občutek neizmerne praznine v želodcu, ko se vrnete iz službe domov. Od malice je minilo že dolgo časa in vam gre po glavi samo to, kako bi na hitro zapolnili manko energije. Pri tem pa obstaja velika nevarnost, da pojeste več, kot v resnici potrebujete. S temi majhnimi triki lahko vzamete vajeti v svoje roke!

Redni obroki

V želodcu vam kruli in telo vam sporoča, da potrebuje energijo za delovanje. In kaj naredite vi? Pogost stavek je: „Saj bom skoraj doma in bom pozneje jedel/-la kosilo.“ Preden nabavite vse sestavine za kosilo in dejansko pridete domov, lahko mineta tudi dve uri, kje je še čas, ki ga porabite za pripravo kosila oziroma večerje.

Če ste imeli v službi malico med 11. in 12. uro, si okrog 15. ure privoščite prigrizek, kot je manjša pest lešnikov in mandarina, jabolko ali banana … Za nekaj časa boste potešili lakoto, in ko se boste vrnili domov, ne boste takoj planili po hrani.

Zdrava ‘prva pomoč’

Ko vas zagrabi volčja lakota, se na ustavljajte pri stojnicah s hitro prehrano, pekarnah s sladkimi dobrotami in uprite se slanim prigrizkom. Prazne kalorije vas bodo sicer nasitile za določeni čas, a telo ne bo imelo prav nič od tega. Namesto tega imejte pri roki zdravo ‘prvo pomoč’, kot so oreščki, suho in sveže sadje, rezina polnozrnatega kruha ipd.

Banana je, denimo, odlična izbira za hitro premagovanje lakote, saj vam da veliko energije, poleg tega pa je polna vitaminov in mineralov.

Lačni ali žejni?

Telo včasih pošilja možganom ‘napačne’ znake glede lakote, ko je v resnici žejno. Tudi volčjo lakoto lahko zmanjšate, če pred hrano spijete kozarec mlačne vode ali čaj. Ko postanete lačni, pred obrokom popijte skodelico zeliščnega ali zelenega čaja, potem pa poslušajte telo, koliko hrane še potrebuje.

Kako izoblikovati dobre navade, lahko preberete TUKAJ.

Write A Comment