Meta je ena tistih začimbnic, ki skoraj vedno zrastejo na balkonih in zeliščnih vrtovih, četudi smo sami popolni amaterski vrtičkarji. Sama si nato vzame toliko prostora, kot ga potrebuje in iz lonca ponavadi izrine vse ostale začimbnice. Raste hitro in bolj kot jo trgamo, več je je. Zato jo trgajte kar svobodno! 

Meta se odlično poda k sladicam, z njo lahko enostavno okrasite vsakršno torto. Zjutraj naberite šopek mete, ki jo nato dodajte k vodi in jo pijte ves dan, z njo postrezite okusen mojito ali pa jo kot začimbo dodajte k odličnim lečinim polpetom. Z meto si lahko popestrite vsako solato, jo dodate k tzatziki pomaki ali pa jo zakuhate v čaj. Vse bolj pa je zadnja leta priljubljen metin sirup, katerega priprava je ZELO preprosta! 

METIN SIRUP

Kaj potrebujete?

  • 2 litra vode,
  • 2 kilograma sladkorja,
  • 2 pesti mete,
  • 1 citronka. 

V posodi zavrite vodo in sladkor. Vodo odstavite takoj, ko tekočina zavre. Vročo sladkano vodo nato zlijete po listih mete, ki jih poprej narežite na manjše koščke. Vsemu skupaj nato dodajte citronko, dobro premešajte in pustite, da se vse skupaj prepoji – vsaj 24 ur! Sirup lahko porabite kot sok in ga mešate z vodo, odličen je kot dodatek h koktejlom ali pa kot preliv za sladoled! 

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Festival Lent bo oživil mesto ob Dravi tudi letos!