Evropejci poročajo, da se med pandemijo počutijo slabše kot kdaj koli prej in priznavajo, da jim je glasba pomagala prebroditi težko obdobje. Na to temo je nastalo tudi poročilo, pod vodstom dr. Davida Lewisa iz Mindlab International, ki razkriva odnos med čustvi in glasbo ter prikazuje moč glasbe kot orodja za uranavanje razpoloženja, ki lahko pomaga izboljšati počutje.

Znanstvene raziskave so dokazale, da je glasbo moč uporabiti kot orodje za uravnavanje razpoloženja, pri čemer tempo bistveno vpliva na naš čustveni odziv. Skladbe, ki uporabljajo durove ali molove lestvice, imajo lahko tako poživljajoč ali melanholičen vpliv. Glasba vpliva na naše vsakdanje življenje ter lahko spreminja naše fizično in psihološko počutje.

Dr. David Lewis iz Mindlab International je dejal: “Žalostna glasba nam lahko pomaga prebroditi težave. Najbolj intenzivni čustveni odzivi, bodisi v obliki veselja ali žalosti, so nastali ob poslušanju dveh čustveno popolnoma različnih skladb v sosledju. Ko boste naslednjič želeli, da vam glasba poda energijo in nov zagon, ustvarite glasbeni sendvič. Predvajajte skladbo, ki vas naredi žalostne, tik pred skladbo, ki v vas prebudi veselje, pozitivnost in optimizem, saj boste tako še povečali pozitivno moč povzdigujoče skladbe.

Glasba lahko prav tako igra bistveno vlogo pri pogosto zelo živopisnem priklicu pozabljenih čustvenih doživetij, pri čemer 88 % vprašanih po Evropi priznava, da se spomnijo vsaj enega trenutka v življenju, v katerem je glasba odigrala pomembno vlogo.

V povprečju glasbo poslušamo več kot 285 ur (12 dni) na leto, kar tej zvočni obliki daje edinstveno moč, da polepša naše življenje v teh težkih časih. 80 % vprašanih tako pravi, da želi poslušati več glasbe, saj se zavedajo, da je koristna tako za naše fizično kot duševno počutje.

Kakšna čustva v vas vzbudi zvok, glasba?

Sony je na podlagi raziskav dr. Davida Lewisa ustvaril dve novi vizualni predstavitvi, s katerimi želi prikazati, kako lahko čustev polna glasba na nas vpliva tako fizično kot čustveno. Video posnetka, ki kot vira zvoka uporabljata nova zmogljiva zvočnika podjetja Sony MHC-V83D in MHC V73D, prikazujeta, kako glasba v hitrem in počasnem tempu skupaj z vsesmernim zvokom in vsesmernimi svetlobnimi učinki vpliva na naša telesa in predmete okoli nas.

Melanholija: 

Sreča: 

10 najpomembnejših načinov na katere glasba vpliva na nas

  • Prikliče solze
  • Izboljša delovanje spomine
  • Prikliče srečo
  • Upočasni ali pospeši vaš srčni utrip
  • Vpliva na vaša dejanja
  • Ustvarja prijateljstva in odnose in celo oblikuje vašo identiteto
  • Ustvarja učinek ‘zdravljenja’
  • Pomaga zaspati
  • Povzroča mravljinčenje in občutek kurje polti
  • Razširja zenice in sproža odziv ‘boj ali beg’

Leto 2020 je bilo za težavno za vse in to poročilo in videa smo ustvarili z namenom prikazati moč vpliva glasbe ter hkrati še več ljudi navdihniti, da jo uporabljajo kot orodje za pozitivnost v njihovih življenjih. Naša družina zmogljivih zvočnikov High Power Audio zvok predvaja jasno in glasno in je tako kot nalašč za tiste, ki želijo ​​v glasbi uživati skupaj,” so povedali pri Sony Video & Sound Europe.