Kuhanje velikonočnih jajc ne bi moglo biti lažje. Pravzaprav je tako enostavno, kot priprava trdo kuhanih jajc. Ne gre za to, da ne bi znali skuhati jajc za veliko noč. Preprosto, nekje na poti je postala izdelava, okraševanja in barvanje velikonočnih jajc težje, kot je to potrebno.

Nekoč so poznali en in edini način priprave jajc na veliko noč. Da so naredili drobno luknjico zgoraj in spodaj ter nato stali nad umivalnikom in izpihovali vsebino z enega konca jajca na drugega. Ni najučinkovitejša metoda, a vsekakor se boste zaposlili (ali svoje otroke) za kar nekaj časa. Gre pa za najboljšo metodo, če želite velikonočna jajca pobarvati in okrasiti ter jih nato hraniti nekje do naslednje velike noči.

Izkazalo se je, da je najboljši način za pripravo velikonočnih jajc preprosto trdo kuhano jajce. Ne samo, da je vrenje velikonočnih jajc lažje, kot stati nad umivalnikom, temveč je s trdo kuhanimi velikonočnimi jajci lažje delati, jih lažje skriti za velikonočni lov na jajca, pa še manj so občutljive na otroške roke in nepazljivost.

Kako kuhati jajca za veliko noč

Kaj potrebujete:

  • velik lonec,
  • vodo,
  • cedilo
  • ducat jajc,
  • štoparico oz. uro,
  • veliko skledo,
  • ledeno vodo.

Priprava:

Napolnite velik lonec približno do tričetrt. Lonec pokrijte in na močnem ognju zavrite. Ko voda zavre, nežno spustite jajca – tukaj si lahko pomagate s cedilom ali veliko žlico. Jajca spustite do dna lonca, da se tiho odkotalijo s cedila. Takoj nastavite uro za 10 mimnut. Vročino rahlo zmanjšajte, tako da voda še vedno vre, a ne preveč, saj lahko v tem primeru jajca trkajo ena ob drugo.

Medtem ko jajca vrejo, recimo po štiri skupaj, veliko skledo napolnite z ledeno vodo. Ko se ura izklopi, s pomočjo cedila ali velike žlice dvignite jajca iz vrele vode in jih takoj prenesite v ledeno kopel. Pustite, da se ohladi, dokler jajca ne gre preprosto primiti z roko. Jajce je nato pripravljeno na barvanje in krašenje.

Pa še to, ni vam treba uporabljati belih jajca. Vrenje rjavih jajc za veliko noč lahko ustvari bogatejše, živahnejše barve. 

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

6 naravnih barvil za EKO velikonočna jajčka