Ste že kdaj pili slavni lassi, ki izvira iz Indije? Ta probiotični smuti zelo spominja nanj! Pitje kefirja vam ne bo le pomagalo dobiti koristnih bakterij in kvasovk, temveč tudi veliko kalcija, beljakovin in vitamina D.

Dobre mikrobiote nas ohranjajo zdrave, zato je ta razstrupljevalni probiotični napitek ravno tisto, kar potrebujete za hranjenje vaših celih in tudi prijaznih bakterij, ki živijo v črevesju.

230 gramov kefirja vam prinesejo približno 20 % dnevne potrebe po kalciju, pa tudi dobre količine vitamina B12, biotina in fosforja, skupaj s kar 10,5 grami beljakovin. Tisti, ki ne prenašajo laktoze, kefir lažje prebavijo kot druge mlečne izdelke. Probiotiki v kefirju pa lahko pomagajo tudi pri normalizaciji prebavnih težav.

Mlečni kefir lahko pripravite doma, kupite pa ga lahko tudi v trgovini ali na tržnici! Najdete ga v hladilnih na mlečnem oddelku. Nesladkan ekološki kefir pa ponuja največ koristi, poleg domačega, za vaše zdravje.

Sestavine za probiotični napitek

Kumarica – vsestransko čudovito živilo. Vsebuje kar 80 % vode, zato je super hidratantna. Polna flavonoidov in drugih protivnetnih mediatorjev. Kumarica spodbuja zdravje srca in ožilja ter pomaga pri hujšanju in ravnovesju sladkorja v krvi.

Koriander – je odličen razstrupljevalec. Listi imajo močne protivnetne, antiseptične, protiglivične, protimikrobne lastnosti, ki pomagajo ohranjati mikrobiom v ravnovesju. Veže se tudi na težke kovine in jih nežno odstrani iz telesa.

Limone – imajo protivnete, atioksidativne lastnosti, znižujejo glukozo in številne druge koristi za telo.

Kefir – je odličen probiotični vir, ki vsebuje veliko bakterij. Krepi imunski sistem, deluje antialergično in protivnetno ter je koristen pri malabsorpciji laktoze.

Kaj potrebujete:

– 500 ml organskega nesladkanega polnomastnega kefirja – ohlajenega,
– 133 g sesekljane (olupljene) kumare,
– 4 g metinih ali koriandrovih listov,
– sok 1 limone,
– četrt do pol žličke mlete kumine,
– ščepec soli,
– kumina za dekoracijo (po želji).

Vse sestavine dajte v mešalnik in mešajte, dokler ne dobite gladke tekočine. Spijte takoj!

Sladka različica: izpustite mleto kumino in semena ter uporabite svežo meto in dodajte med! Namesto kumare pa lahko uporabite sadje, kot je mango, breskev ali jagode!

Odlično za detox po velikonočnem zajtrku!

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

3 preprosti recepti za zajtrk, ki jih bo oboževala cela družina