Svetovno znani kulinarični vodnik Michelin je danes drugič razglasil prejemnike nagrad, tudi najbolj zaželenih zvezdic, v Sloveniji. Izšla je namreč nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021.

Michelinove zvezdice so na slovenskem nebu prvič zasijale lani, potem ko so si slovenski gostinci in turistični delavci že leta prizadevali, da bi rdeča biblija prišla tudi k nam. Z izplenom prvega ocenjevanja je lahko bila država zelo zadovoljna.

Zvezdice so zadržali v Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš, ki se lahko še vedno ponaša kot prva restavracija v regiji z dvema Michelinovima zvezdicama. Po eno zvezdico so ponovno prejele Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom in Vila Podvin z Urošem Štefelinom. Novost na Michelinovem nebu pa je zvezdica za Gostišče Grič z Luko Koširjem.

V novem vodniku pa je sedaj izpostavljenih kar 53 restavracij

Michelin podeljuje tudi druge nagrade, kot je Bib Gourmand, ki označuje izredno kulinariko, ki pa je dostopna po ceni. Letos je nagrado prejelo sedem restavracij. V Ljubljani sta to Gostilna na Gradu in TaBar, v Idriji Jožef, v Bakovcih Rajh, v Dolu pri Vogljah Ruj, v Rodniku Mahorčič in v Šentjanžu Repovž.

V vodniku pa se je znašlo še veliko restavracij, tudi Sedmica, Mak, Galerija Okusov, Pavus, Grad Otočec in številne druge, ki si jih lahko ogledate TUKAJ.

Podelili so tudi šest zelenih zvezdic za najbolj trajnostno usmerjene restavracije: dobile so jih Hiša Franko, Vila Podvin, Grič, Mahorčič, Krištof in Gostilna za Gradom.