Regrat je močno razširjena zdravilna zelnata trajnica, ki raste po travnikih in ob poteh. Prve pritlične liste požene v zgodnji spomladi. V vseh delih rastine je lepljiv užiten mlečni sok z zdravilnimi učinki, najbolj uporabna pa je korenina. Svež regrat se uporablja kot solata, ki krepi organizem, olajšuje presnovo ter pomaga pri čiščenju krvi. A to je le del regratove super moči!

Regrat prištevamo med najbolj zdrave spomladanske solate. V kuhinjah naših babic pa ni nikoli manjkal niti slastni med iz regratovih cvetov ter popki, vloženi v kisu, ki so bili kot nekakšne kapre. Regrat je nezahteven in dobro uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, zato marsikomu predstavlja plevel. A za take pravimo le, da še niso jedli dobre regratove solate z jajcem in bučnim oljem.

Za okusno solato potrebujete sveži regrat, krompir, jajca, česen, bučno olje, jabolčni kis ter sol in poper. Krompir skuhamo, nato očistimo regrat in ga damo v solatno skledo. Skuhamo jajca, nato krompir položimo na regrat in dodamo olje ter kis. Na vrh stremo še česen in dobro premešamo. Trdo kuhana jajca nato razrežemo in položimo na solato, po okusu pa lahko dodamo še slanino!

Dobro počutje vašega želodca je nujno, da se tudi vi počutite odlično. Regrat odstranjuje
odpadne snovi iz telesa in izboljšuje počutje. Zato probajte REGRATOV ČAJ ZA ŽOLČ.

Kaj potrebujete:
– 250 ml vode,
– 20 g korenine regrata z zeljo,
– 20 g listov poprove mete,
– 10 g cvetov suhe rože.

Vodo zavrite. Zelišča zmešjate in 2 žlički mešanice prelijte z vrelo vodo. Pokrijte in pustite stati 10 minut, nato čaj precedite in popijte 2-3 skodelice dnevno, če imate težave z želodcem.

Proti aknam obstaja veliko mask in krem, a najpomembneje je, da se zdravljenja lotevamo od znotraj. Tudi tukaj nam pride prav regrat, saj si lahko pripravimo poparek namenjen čiščenju kože od znotraj.

Kaj potrebujete:
– 20 g listov koprive,
– 20 g regrata,
– 10 g janeža.

Zelišča zmešajte. Zavrite vodo in z njo prelijte mešanico (2,5 dcl na 2 žlički mešanice). Pokrito pusite stati 10 minut, precedite in kot kuro pijte 3-krat dnevno.

Ali veste, da lahko regratov cvet pomaga pri hiperpigmentaciji? Regratov pripravek za umivanje, s čimer pigmentne madeže umijete dvakrat dnevno in sčasoma bodo obledeli.

Kaj potrebujete:
– 50 g regratovih cvetov,
– liter vode.

Cvetove stresite v lonec, prelijte z mrzlo vodo in zavrite. Pokrite kuhajte 30 minut, nato pa odcedite in prelijte v temno steklenico. Uporabite na hiperpigmentiranih delih kože.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Naredite sami: Vlažilna oljna kopel