Vetrinjski dvor spada med najpomembnejše meščanske hiše v Mariboru, leta 1961 je bil uvrščen na seznam najpomembnejših kulturno-umetnostnih spomenikov v Sloveniji, leta 1992 pa je bil razglašen za  spomenika lokalnega pomena. Sedaj si ga bodo lahko ogledali po vsem svetu, ko bodo v njem vidni utrinki Aurore! 

Vetrinjski dvor najdemo na Vetrinjski ulici, ki je ima kakopak dobila po krasnem dvoru, ki stoji tik pred Grajskim trgom. Dvor dandanes služi kot večnamenski prireditveni, razstavni in produkcijski prostor, prvenstveno namenjen izvajanju programov nevladnih kulturnih organizacij. Dvor krasijo razstavišče, dvorana in atrij, ki ponuja prostor kulturnim producentom, da se tam vrstijo številni dogodki. Zadnje čase predvsem glasbeni. 

Vstopite v kraljestvo elektronske glasbe in spektakularnih luči 

Vetrinjski dvor dodobra pozna vsak Mariborčan, a sedaj ga bo spoznalo še več 10 tisoč ljudi po vsem svetu. Svetovno premiero bo dvorec doživel v soboto, 9. oktobra, ko bodo v njem vidni utrinki Aurore. Aurora je nov projekt, ki so ga osnovali organizatorji največjega elektronskega festivala pri nas, StellarBeat. Ideja je prišla v času epidemije, ki je izjemno prizadela vse vključene v glasbeno industrijo. 

Gre za livestream dogodke, ki postrežejo z izjemnimi DJ-ji, na spektakularnih lokacijah po vsej Sloveniji in Adria regiji. Do sedaj si je Auroro ogledalo več kot 100 tisoč gledalcev iz več kot 60 držav po vsem svetu.  Livestream iz Vetrinjskega dvora bo odlična priložnost za Maribor, da se pokaže svojim potencialnim obiskovalcem v drugačni luči. 

Prvi LIVE ACT na Aurori 

Tokrat bo Auroro lovil vsestranski in izjemni umetnik Mark Tarmonea, ki bo s svojim toplim, čutnim glasom in edinstvenim klubskim zvokom očaral občinstvo v atriju dvora in seveda povsod po svetu. Mark plava med deep house glasbo, tech house-om, pa vse do melodičnega techna. Zanimivo pri njem pa je tudi to, da sam producira svoje skladbe in jih tudi odpoje! Pridružili se mu bodo še lokalni DJ-ji, Aney F., Brlee in Polner

Aurora se pričenja ob 17. uri, Vetrinjski dvor pa bo zaplaval v svet uro in četrt kasneje, na spletni strani auroramusic.io, Facebook kanalu, YouTube kanalu ter več kot 10 partnerskih kanalih. Projekt podpirajo Adria Media Ljubljana, Feel Slovenia (STO), Hit Radio Center, Telemach, Heineken, Merit HP, Visit Maribor in Narodni dom Maribor

Sedež prvega mariborskega gledališča 

Dvor v središču Maribor pa ima za seboj bogato in dolgo zgodovino. Začetki izgradnje segajo v prvo polovico 13. Stoletja, nato pa se je stavba dograjevala in v 17. Stoletju dobila sedanjo podobo, ki oklepa notranje dvorišče. Med leti 1785 in 1806 pa je v objektu delovalo tudi prvo mariborsko gledališče, preden je prešlo v meščanske roke in so si ga podajali bogati obrtniki, ki so prostore prilagajali svojim potrebam. Dvor dandanes nosi svoje izvirno ime, ki ga je dobil po svojih prvih cerkvenih posestnikih iz kraja Vetrinj blizu Celovca, medtem pa so ga poznali kot Breunerjev dvorec, Berdajsova hiša ter Naskov dvorec. 

 Svojo sedanjo podobo je dvorec dobil leta 2010, ko je bil popolnoma obnovljen s pomočjo evropskih sredstev. Sedaj pa je v upravljanju javnega zavoda Narodni dom Maribor, kjer vestno skrbijo, da se v Vetrinjskem dogaja. Vse od filmskih festivalov, lokacije za stand-up komedije v sklopu Festivala Lent, knjižnice za otroke ter zabav za mlado in staro. Vetrinjski dvor je v zadnjih letih postal prizorišče, ki lahko zadovolji slehernega uporabnika in mu daje občutek, da je v atriju dvorca nekje drugje in ne v središu mesta. 

Vetrinjski dvor na očeh sveta! 

V dvoru deluje tudi Klub Wetrinsky, ki poskrbi za veliko število glasbenih dogodkov ter da je v atriju mogoče spiti tudi pijačo in se podružiti. Vetrinjski dvor je dom kulture, kjer se domače počuti prav vsaka zvrst umetnosti, glasbe in vsak posameznik. To je to, kar dela dvor edinstven in po tem se razlikuje od drugih prizorišč, saj sprejme vse in vsakogar. 

 

Vstopnice so že v prodaji 

Ne zamudite ekskluzivnega pojava Aurore v živo z Mark-om Tarmoneo ter nastopa v intimnem objemu dvorca, ki bo viden po vsem svetu!  Vstopnico, ki so v omejenem številu si lahko zagotovite preko spletne strani – https://bit.ly/2WAVI9D ali pa se vklopite v dogodek v živo, 9. oktobra ob 18.15 uri na auroramusic.io.