Pred nami so praznični dnevi, zato vam tokrat razkrivamo, kako veliko noč praznujejo tekmovalci priljubljenega plesnega šova Zvezde plešejo!

Dejan Krajnc

Veliko noč največkrat preživim kar doma v krogu družine (starši in stari starši). Vedno se najbolj veselim nedelje zjutraj, ko vsi skupaj pojemo tradicionalen (šunka, hren, jajca, pomaranče…) zajtrk, ki ga mami en dan prej nese k “žegnu”. Letos pa bom velikonočni vikend preživel na vikendu v Bohinju, s tem, da bom vsak dan na hitro skočil v Ljubljano na plesno vaju.

Ivica Vergan

Velikonočne praznike najraje obeležujem v krogu svoje družine. Seveda se vse začne že teden prej z žegnanjem oljčne vejice, pečenjem sladkih dobrot  in barvanjem jajčk z vnuki. Tokrat bom naredila velikonočna gnezda, potico in maslene ptičke. Jajčka pa barvamo kar s čebulnimi olupki. Nikoli ne kupim čokoladnih jajc. Raje nedeljo popestrimo z iskanjem sladkih zakladov po vrtu in “šicanjem” pirhov s kovanci. Ta dan so pri meni telefoni ugasnjeni.  Čudovit praznik za druženje in ohranjanje tradicije. Letos bomo prestavili srečanje na ponedeljek, saj v nedeljo zvezde plešejo.

Natalija Gros

Veliko noč praznujemo v krogu družine, predvsem z jutranjim zajtrkom na veliko noč, barvanje pirhov pa je postalo najbolj zabavno od lanskega leta naprej, ko jih barvava skupaj z Elo. Letos bo še bolj zabavno, saj je Ela leto dni starejša in tako tudi bolj dojemljiva za ustvarjanje in druženje ob takih dogodkih. Vsak praznik, ki ga na tak ali drugačen način preživiva z ožjo družino, je vreden največ. Letos bo velika noč malo drugačna, saj bom jaz na oddaji, Ela pa v varstvu, a če ne drugače bova na veliki ponedeljek nadoknadili zamujeno. Vsekakor pa bodo na mizi šunka, jajčka in hren, ki so sestvni del vsakega velikonočnega zajtrka.

Martina Plohl

V petek pred praznikom skupaj izdelujemo velikonočne pisanice, vsako leto si izberemo novo tehniko ustvarjanja barvanja in okraševanja. Letos smo se odločili za naravno barvanje z rdečo peso in zeleno deteljo. Moje opravilo je prav tako priprava namizne velikonočne košare , v katero razstavimo velikonočne pirhe vanjo  položim  slamo in okrog spletem  venček  iz vrbovine in  pomladnih rožic – mačice, zvončki, teloh, narcise saj imam vse te v neposredni bližini doma v naravi.

V soboto pripravljamo, pečemo in kuhamo domače dobrote.

V nedeljo se zbere cela družina  ob pogrnjeni in obloženi mizi z domačimi dobrotami. Po vsej hiši prijetno diši po potici, hrenu, prekajani šunki,  jajcih. Imamo običaj, da vsak član družine sam ročno poslika velikonočno jajce in ga prinese na družinsko srečanje, obesimo ga na vrbovo vejo v vazi na okrašeni mizi, in s tem povežemo našo energijo , misli, ljubezen in družinske vezi. Med klepetanjem o tem in onem pozabimo na vsakdanje skrbi in čas, ki kar prehitro beži.

Rebeka Dremelj

Veliko noč praznujemo, saj je tudi to eden izmed praznikov, kjer smo lahko skupaj z družino, v miru, brez nepotrebnega hitenja. To, da sem nora na različne dekoracije, ni več nobena skrivnost in tako kot za Božič in vse rojstne dneve okrasi hišo, tudi Velika noč ni izjema. Letos sem jim posvetila tudi zapis in na mojem blogu delim nekaj idej za ustvarjanje ;). Vsi ti prazniki so namreč lepa priložnost, da lahko s hčerkama preživim tudi nekaj ustvarjalnih uric. Običajno veliko noč praznujemo pri mojih starših, na mizi pa so seveda vse tipične jedi, od šunke in hrena, do pirhov.

Gašper Rifelj

Za mojo družino je velika noč, kar pomemben praznik in ga praznujemo zelo tradicionalno. Ko sem bil še mlajši, sem se še bolj veselil tega,  ko sem na veliki petek barval pirhe, mama pa je pripravila vse ostalo, kar sodi zraven. Še danes se je ohranil običaj, da gremo na veliko noč zjutraj k maši, potem pa imamo vsi skupaj z družino zajtrk, kjer so vse dobrote od pirhov, šunke, potice.  Ker res rad jem,  sem navdušen, da je toliko hrane takrat.

Natalija Bratkovič

Velike noči kot cerkven praznik ne obeležujem oziroma vsaj ne v tistem tradicionalnem smislu. Ne grem v cerkev, ne barvam jajčk, smo pa znotraj družine ohranili tisti drugi del praznika in sicer, da skupaj pojemo velikonočno pisanko za zajtrk. Je pa res, da so velikonočni prazniki meni najljubši in to zaradi jajc. Res! Naj se bere še tako smešno ampak, če kaj obožujem, so to jajca. So del mojega vsakdanjega jedilnika, jem jih na vse možne načine, vsaj 5 na dan.