Ste zadovoljni s svojo postavo, ali so se vam čez zimo nakopičili odvečni kilogrami?

Ste pripravljeni, da iz svojega jedilnika izločite nezdrava in redilna živila?

V kolikor se v svojem telesu ne počutite dobro in bi želeli še pred poletjem oblikovati postavo, smo danes za vas sestavili seznam živil, ki se jim je, če želite izgubiti odvečne kilograme, pametno izogibati. To so živila, ki najbolj redijo:

BEL KRUH

Če želite do poletja oblikovati postavo, vam svetujemo, da čim manjkrat zaidete v pekarno. Tam se namreč skriva le malo živil, katerih glavna sestavina ne bi bila zdravju (in postavi) škodljiva bela moka. Na splošno se izogibajte vsem rafiniranim pekovskim izdelkom, če pa že ne morete brez kruha, pa posezite po kakšnem iz druge moke, ali ga celo specite sami.

Bel kruh velja za izjemno redilno živilo, brez katerega si marsikdo ne predstavlja življenja.

VEČINA SOKOV

Včasih je bilo nekaj popolnoma normalnega, da so otroci pili sokove. Naj je bil to jabolčni, jagodni ali borovničev, sok je bil pač zakon. Danes vemo, da večina sokov vsebuje veliko sladkorja, zato je bolje, da sebi in svojemu otroku sami naredite sok iz sveže stisnjenega sadja, dobra alternativa pa je tudi nesladkan čaj. Če ste med tistimi, ki imate radi vodo, pa še toliko bolje. Mi Slovenci imamo zaenkrat še srečo, da si jo lahko privoščimo kar iz pipe in zato smo lahko še kako hvaležni.

P.S.: TUKAJ preverite še, zakaj bi morali vsak dan na tešče spiti kozarec vode z limono.

SADNI JOGURTI

Če vam ni všeč okus ‘navadnega’ jogurta, vseeno ne posegajte po sadnih. Ti namreč prav tako vsebujejo veliko sladkorja in posledično redijo. Raje v navadni ali grški jogurt dodajte na koščke narezano sveže sadje, za sladkosnede pa se priporoča tudi žlička medu.

OCVRT KROMPIRČEK

Je potrebno sploh kaj dodati? Če želite izgubiti odvečne kilograme pozabite na ocvrt krompirček in na sploh na ocvrto hrano. Ne samo, da je to hrana, ki redi, hkrati je tudi škodljiva za vaše zdravje, saj povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni.

Ocvrt krompirček poskušajte popolnoma odstraniti iz vašega jedilnika, saj vam ne bo prinesel nič drugega kot odvečne kilograme.

HITRA HRANA

Ne bomo naštevali verig hitre prehrane, ki se jim je potrebno izogibati, a najbrž veste, da ne boste oblikovali postave, če si boste prevečkrat privoščili hamburger s kečapom in majonezo ali pa masten burek? Hitra hrana je ponavadi industrijsko predelana in polna maščob ter sladkorja, ki poudarjata okus, mnogi strokovnjaki pa so prepričani, da je tudi glavni krivec za nenormalno debele ljudi, še posebej v ZDA, ki jim s pomočjo hitre hrane uspe priti celo na 300 kilogramov ali več.

MLEČNA ČOKOLADA

Ni vsaka čokolada redilna in zdravju škodljiva, a mlečna prav gotovo je. Pogosto namreč vsebuje veliko dodanega sladkorja in arome ter le mali delež sicer zdravega kakava. Če ne morete brez čokolade, zato raje posezite po temni čokoladi, ki vsebuje vsaj 70 % kakava. Le-ta vas bo tudi prej ‘nasitila’, dovolj je, da pojeste eno tablico.

SLANI PRIGRIZKI

Smokiji, bobi palčke, čips … vse to je hrana, ki se še danes pogosto znajde na otroških rojstnih dnevih, pa čeprav je zdravju škodljiva in zelo redilna. Če nimate idej za zdrave prigrizke, jih najdete TUKAJ.

P.S.: Ko pozno zvečer udari lakota, posezite po TEH PRIGRIZKIH!

Čips, hamburgerji, gazirane pijače … Pomahajte jim v slovo, če si želite imeti lepo oblikovano postavo!

ALKOHOL

Seveda ni nič narobe, če si tu in tam privoščite kozarec rdečega vina ali penine ob hrani pa tudi kakšen gin tonik s prijateljicami ne bo povzročil, da si naslednji dan ne boste mogli zapeti hlač, a vsekakor ne pretiravajte. Ne morete pričakovati, da se ne boste zredili, če vsak petek ali soboto spijete nekaj kozarcev piva ali redilnih koktajlov, saj kaloričen alkohol zavira razgradnjo in spodbuja nastajanje maščobnih kislin, hkrati pa pospešuje tudi lakoto. Ni boljšega kot masten hamburger ob dveh zjutraj, kajne?  😉

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI ….

TUKAJ si preberite še 5 nasvetov za lažji začetek izgubljanja odvečnih kilogramov!