Tudi tisti, ki sicer nimajo večjih težav z očmi in vidom, pa v vizualnem svetu, kot je današnji, zelo obremenjujejo svoje oči: dolge ure presedimo za računalnikom, v prostem času beremo, gledamo televizijo, na vsakem koraku nas vizualni dražljaji ‘silijo’, da intenzivno uporabljamo organ vida. A ta je zaradi tega zelo obremenjen. Ponujamo vam nekaj vaj za krepitev in sprostitev oči!

Vaje za krepitev oči

Med izvajanjem teh vaj ne premikajte glave, prav tako je dobro, da se udobno namestite in sprostite. Najprej poglejte skrajno navzgor, nato skrajno navzdol. Sledi pogled skrajno levo, nato desno, potem pa še po diagonali – levo navzgor in desno navzdol ter obratno. Na koncu krožite z očmi v smeri urinega kazalca in nato še v obratni smeri.

Vaje izvajajte počasi in nadzorovano. Če vmes začutite, da so postale oči utrujene, za nekaj časa prenehajte vaje.

Polaganje dlani

Po fitnesu za oči sprostite mišice z nežno masažo vek. Z blazinicami, ki jih segrejete z drgnjenjem rok, nežno in rahlo pritiskajte na veke in predel pod očmi. Segrete dlani potem položite čez oči in ostanite v tem položaju kakšno minuto. Dihajte počasi in globoko.

Vaja s svinčnikom

Zamislite si, da imate na nosu svinčnik. Zdaj se s pogledom ozrite po prostoru in z navideznim svinčnikom orišite predmete v njem. S to vajo boste krepili očesne in vratne mišice ter urili spomin.

Premikanje prsta

Kazalec naj bo okrog 20 cm pred očmi, vi pa premikajte glavo levo in desno, medtem pa opazujte prst. Po nekaj gibih boste dobili občutek, kot da se prst giblje v nasprotni smeri od glave. Vajo ponovite 20-krat.

 

TUKAJ preverite še, katerih 5 ogljikovih hidratov je pametno uživati.