Datlji so po eni strani še vedno nekoliko skrivnostni sadež. Ti majhni, nagubani plodovi, ki pogosto ‘sedijo’ nekje med rozinami in suhimi slivami (na videz so celo nekoliko podobni suhim slivam) v trgovini z živili, vsebujejo veliko dobrot.

Datlji so, prevlečeni z nagubasto kožico, ki se sveti od naravnih sladkorjev, ovalne oblike in vsebujejo eno samo seme, obdano z lepljivim, užitnim mesom (podobno kot češnje, mango in breskve). Gojijo jih na datljevih palmah, Arecaceae, odvisno od sorte pa so sveži datlji precej majhni in varirajo od svetlo rdeče do živo rumene barve.

Zgodovina te sladke, a hranljive dobrote sega daleč nazaj. Po raziskavah je datljeva palma ena najstarejših gojenih kultur v civilizaciji in jo jedo že 6000 let. Ocenjuje se, da je izvor datlja okoli Perzijskega zaliva in da so jih gojili od Mezopotamije do prazgodovinskega Egipta že leta 4000 pred našim štetjem. Zabavno dejstvo: fosili dokazujejo, da so datljeve palme uspevale že pred 50 milijoni let. Viri pa pravijo, da so stare kulture datljevo palmo imenovale “drevo življenja” in so uporabljale vse dele drevesa, od debla do listov.

Z več kot 200 sortami datljev, gojenih po vsem svetu, so najpogosteje uživani datlji Medjool in Deglet Noor. Z barvo, ki se giblje od svetlo rdeče do jantarne, imajo običajni datlji Deglet Noor čvrsto meso in sladko, nežno aromo. Nasprotno pa imajo datlji Medjool bogat, skoraj karamelu podoben okus in mehko, žvečilno strukturo. Datlji Medjool in običajni datlji Deglet Noor so po vsebnosti hranil zelo podobni, kar pomeni, da lahko pričakujete, da bodo tudi njihove koristi za zdravje podobne (kot da okusn ni dovolj!).

TO SO KORISTI DATLJEV:

  • Datlji imajo visoko hranilno vrednost,
  • Spodbujajo možgansko moč,
  • Lahko olajšajo naraven porod.

Kako jesti več datljev?

Datljev naj ne bi pojedli preveč, sploh zaradi njihove hranilne vrednosti. So pa odličen prigrizek za takrat, ko pri roki nimamo obroka. Datlje lahko jemo kot sladico, jih uživamo skupaj s oreščki in jih celo pokombiniramo v energijsko ploščico. Datlje lahko dodamo v smutije ali pa jih dodamo v solato!